Partener Fregata Mărăşeşti

Prieteni de suflet, parteneri în educaţie

1996-prezent

          Coboară lumină de mai în priviri şi în inimi. Căldura dulce de primăvară ne alintă fiinţa şi picură seninătate peste mâţişorii speranţelor animaţi în ramurile sufletului. Se dezmiardă, se împlinesc şi se plăsmuiesc sub privirile dascălilor destine mici de viitori oameni mari.

          La ceas aniversar, sub semnul mării şi al marinarilor, elevi, învăţători şi profesori aşteaptă cu bucurie să regăsească alături de patronii spirituali ai şcolii – echipajul fregatei „Mărăşeşti” – emoţia, vibraţia, farmecului zilelor de sărbătoare: 10, 11, 12 mai.

          Legătura de suflet, colaborarea cu membrii echipajului fregatei „Mărăşeşti” sunt cu totul speciale şi îşi au începutul în luna iunie a anului 1996, când şcoala noastră fărâmă din spiritualitatea constăţeană prin elevii ei actuali şi viitori oameni ai mării, şi-au găsit o nouă identitate. De atunci şcoala poartă cu mândrie numele scriitorului şi comandorului Jean Bart, iar  „naşii  de botez” au fost ofiţerii şi marinarii fregatei. În semn de preţuire pentru scriitorul şi omul Jean Bart, în luna mai a fiecărui an sărbătorim zilele şcolii alături de patronii noştri spirituali, prieteni de suflet şi parteneri în educaţie. Ne-au fost alături în acţiunile de pregătire şi dotare a şcolii, în momente festive ne-au întâmpinat cu grijă părintească şi bucurie pe navă.

          Pentru prima dată în existenţa unităţii noastre şcolare, la 15 septembrie 2002 s-a  înălţat pe catarg, alături de drapelul tricolor al ţării steagul alb-albastru cu sigla  Şcolii  „Jean Bart”, cel dintâi în acordurile Imnului de Stat, cel de-al doilea în acordurile Imnului Şcolii – cântec de cinste şi de mândrie pentru elevii şi dascălii de azi, pentru cei de mâine, pentru mereu… Purtate cu emoţie pe braţe de marinari şi anunţate prin sunetul ascuţit de siflee, cele două drapele întâmpinate cu salutul de onoare al  oaspeţilor de pe fregata „Mărăşeşti” – se înalţă şi flutură, aşa cum va fi fluturat drapelul pe catargul bricului „Mircea”, evocată de Jean Bart în „Jurnal de bord”.
          Începând din luna iunie a anului 2002, aceşti oameni minunaţi au instituit premiile anuale „Mărăşeşti” care se acordă celor mai merituoşi elevi. Premiile acordate au fost însoţite de plachete şi „atestate” care a adus în sufletul copiilor mândria de a fi declarat membru de onoare al echipajului fregatei şi au adâncit legătura de suflet cu aceşti oameni minunaţi. S-au scurs de atunci, an după an,  15 aniversări alături de prietenii noştri dragi, au rodit nădejdii,    s-au împlinit destine, au presat amintiri de neuitat în albumul vieţii noastre.
          Timpul pare a rămâne pe loc cu ciudate miresme marine, tânguiri de pescăruşi, lupi de mare, dragi prieteni…
         Pentru tot şi pentru toate, pentru bucuria de a vă avea alături de noi, vă mulţumim şi vă dorim  „vânt bun pe ape!”

Prof. Albertina Hurtoi

Previous slide
Next slide

Activităţi:

 • Mesaj de la M.m.pr (r) Cristian Cismasu aici
 • Jean Bart, 89 de ani de educație: tradiție, amintiri, generații… aici
 • Elevii JeanBartieni, invitați pe teritoriu francez aici
 • 87 de ani de educație în Școala Jean Bart aici
 • Din toată inima pentru România aici
 • Doamna Mărilor aici
 • Ziua Şcolii, 2018: 86 de ani de dăruire… aici
 • Fregata franceză „Jean Bart” revine la Constanţa aici
 • România suntem noi! aici
 • Ziua Şcolii – 2017: 85 de ani pentru educaţie aici
 • Şcoala 18 Constanţa: 20 de ani sub numele „Jean Bart”  aici
 • Ziua Şcolii – 2015 aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>