10 mai 2021. Anii trec, dar păstrăm în minte generații de elevi, zilele școlii, mirosul florilor de liliac, sub un soare blând de mai… Ne păstrăm amintirile în fotografii, în rânduri de poveste: Povestea Școlii Gimnaziale Nr. 18 „Jean Bart” Constanța.
Le păstrăm pe toate, an de an, în zâmbete de copii, emoții, gânduri, momente de neprețuit. Ne păstrăm amintirile în suflet și în noi toți: elevi, profesori, învățători, părinți, bunici, foști elevi, prieteni dragi…
Și anul acesta, am păstrat tradiția și ne-am bucurat de cele mai prețioase amintiri, ÎMPREUNĂ, ca o familie! Echipajul Jean Bart a aniversat 89 de ani de existență! Am împărtășit bucuria acestui moment festiv, ca întotdeauna, alături de oaspeți de seamă, militarii de pe Fregata Mărășești, prieteni de suflet care astăzi au deschis evenimentul cu un moment solemn de ridicare a drapelului.
Cei mai mici JeanBartieni, elevii claselor primare, au adus un spectacol plin de culoare în curtea școlii, au cântat și au dansat alături de Daria-Maria Pândici (7 B), apoi au desenat pe asfalt, colorând nu doar curtea școlii ci și sufletul cu bucurie.
Festivitatea a continuat în sala de clasă, unde elevii clasei a 2-a A (înv. Florentina Marin) au pregătit broșuri dedicate școlii. Și pentru că toți elevii școlii noastre trebuie să știe cine a fost Jean Bart, elevii clasei a 4-a A au călătorit prin timp, alături de înv. Viorica Păcuraru și bibliotecar Ramona Caba, demarând proiectul „De la Corsarul Regelui la Școala Jean Bart”. Cei mici au detaliat povestea acestui nume, începând cu marinarul francez Jean Bart ale cărui fapte de vitejie l-au transformat într-un erou al mărilor pentru poporul francez. Din admirație pentru acest corsar neînfricat și pentru că împărtășeau aceeași pasiune – dragostea pentru mare – scriitorul Eugen Botez își publică lucrările literare sub pseudonimul Jean Bart.
La distanță, dar totuși atât de aproape de școala dragă sufletului lor, elevii claselor gimnaziale, au sărbătorit Ziua Școlii altfel. Pentru că, an de an, NOI suntem din ce în ce mai altfel! Departe de curtea școlii, au îmbrăcat haina de sărbătoare cu emoție firească și au trăit într-un mod inedit evenimentul, luând parte la „Întâlnirea cu amintiri”. Absolvenți ai Școlii lui Jean Bart care au obținut performanțe în anumite domenii, au răspuns „prezent” la întâlnirea online cu elevii actuali și au împărtășit cu aceștia nu doar o simplă poveste, ci propria experiență de viață.
Darius – Gabriel Mardaru – olimpic internațional, admis la Universitatea Harvard:
Ne-am bucurat să îl avem alături de noi, de Ziua Școlii, în familia Jean Bart, locul în care a făcut primii pași pe calea performanței. Cum a început pasiunea pentru științe? Cum este atmosfera la o olimpiadă internațională? Care este programul de pregătire și ce trebuie să faci pentru a atinge asemenea performanțe? sunt doar câteva dintre curiozitățile elevilor prezenți la eveniment.
Dornici să absoarbă fiecare povață, elevii claselor a 6-a A, a 6-a B, a 8-a A și a 8-a B (alături de profesori: d-na Roșu Irina, d-na Zaharia Elidia-Carmen, d-na Chesnoi Corina, d-na Butnariu Carmen-Elena și d-na Ilie Alexandra-Andreea), au luat parte la povestea unui drum școlar impresionant: de la Școala Gimnazială Nr. 18 „Jean Bart”, la Harvard, un drum pe care Darius spune că îl poți face dacă îți dorești cu adevărat și muncești cu dăruire.
Silvia Beciu – Avocat:
Elevii claselor a 7-a A și a 7-a B (învățător Păcuraru Viorica, profesori: Zaharia Elidia-Carmen și Ilie Alexandra-Andreea) s-au bucurat să intre în tainele uneia dintre cele mai nobile meserii, aceea de avocat. Extrem de interesați de provocările acestei meserii, elevii și-au dorit să afle despre abilitățile unui avocat, despre principii, situații dificile dar si despre cea mai frumoasă parte a vieții de avocat.
Silvia și-a amintit cu drag de școală, de învățător, de profesori, care cu fiecare cărămidă așezată au contribuit la formarea ei profesională. La final, i-a îndrumat pe copii să studieze temeinic, cu seriozitate, să fie ambițioși, să nu se lase influențați de obstacole în drumul lor către atingerea țelurilor.
Cristina-Camelia Rizea – Deputat:
„Nu este o rușine să muncești!” Astfel și-a început povestea doamna Cristina – Camelia Rizea, al cărei parcurs profesional a surprins elevii claselor a 5-a A și a 5-a B (învățător Ion Florentina, profesori Lungu Gabriela și Popescu Mihaela). Odată cu această întâlnire, am văzut în ochii copiilor noștri curiozitatea și entuziasmul, le-am văzut ochii deschiși spre o lume mai bună.
Dr. Corici Paul și student la medicină Irina Andrada Crăciun:
„Nu pentru școală, ci pentru viață învățăm!” a mărturisit Irina, cu sinceritate și mândrie, elevilor clasei a 5-a A, a 5-a B și a 8-a B, (învățător Ion Florentina, profesori: Butnariu Carmen-Elena și Popescu Mihaela). Absolventa noastră ne-a plimbat prin „amintiri de peste ani și pentru viitor”: premii, concursuri, tabere și excursii, premiile Mărășești, amintiri dragi și gânduri din suflet.
„Care este rețeta succesului?” întreabă un elev prezent la eveniment. „Ambiția, munca, perseverența și școala. Nu există o formulă magică sau scurtături”, răspunde atât de frumos dr. Corici Paul. „Fiecare întâmplare este o lecție de învățat” este concluzia acestui eveniment minunat, organizat cu sprijinul conducerii Școlii Gimnaziale Nr. 18 „Jean Bart” Constanța.
Școala noastră-i bucurie! Păstrăm tradiția, ne adunăm să revedem oameni dragi, elevi de ieri și de astăzi ai școlii. Cu fiecare an, din ce în ce mai altfel, astăzi, 10 mai, ne bucurăm, din nou, de spiritul acestei școli cu suflet mare!
CONSILIER IMAGINE,
Prof. Alexandra Andreea ILIE