Ziua Națională a României, 1 Decembrie… așa am început să sărbătorim cu anticipație, alături de cei ce ne-au dat nume, militarii de pe Fregata „Mărășești”, și alături de apropiații noștri, prieteni sau membri ai familiei…
Cum altfel puteam continua decât în locul unde a început totul: la împlinirea celui dintâi veac de la Marea Unire din 1918? Excursia la Alba Iulia, oraşul-simbol al existenţei noastre împreună, a deschis periplul de activități dedicat Zilei Naționale.
După ce am vizitat oraşul-simbol, inspirați și motivați de ceea ce am văzut, și pentru a marca Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și unirea provinciilor Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României, am început să construim harta România Mare 1918 (Popescu Ana Cornelia, Vasile Delia-Maria (7A), Cantaragiu Cătălina, Clae Daria-Andreea, Enciu Cătălina-Maria, Gheorghe Elena-Ruxandra, (8A) fiind coordonați de doamna prof. Busuioc Loredana-Maria), Și eforturile au fost răsplătite, bineînțeles, cu Locul I.
Iar elevii de la clasa a IV-a A, plini de emoții și mândri că sunt români, au pus în scenă activitate „Românie – plai de dor” sub îndrumarea doamnei prof. înv. primar Mărgineanu Florentina.
100 DE CĂRȚI PENTRU 100 DE ANI – campanie inițiată pentru a marca CENTENARUL Marii Uniri (Sau strâns 200 volume, toate noi. Mulțumim părinților și cadrelor didactice implicate și îi așteptăm cu drag pe cititori).
Și de ce nu să facem chiar noi o carte?
ROMÂNIA
e moștenirea noastră cea mai de preț de la strămoși pentru voi, urmașii
MOTTO:
„ATUNCI CÂND DUMNEZEU TRECE PE CĂILE ISTORIEI,
TREBUIE SĂ ÎNCERCI SĂ-I PRINZI POALELE CĂMĂȘII.”
(Bismarck)
Așa începe cartea scrisă de elevii clasei a IV-a B din Școala Gimnazială Nr. 18 „Jean Bart” Constanța sub îndrumarea doamnei prof. înv. primar Ștefănescu Dorița. Câteva cuvinte extrase din paginile lor:
„În acest an, țara mea natală face 100 de ani, iar bucuria mea de nespus. Frumusețea ei este de nedescris și oamenii se reunesc în familiile lor… Eu îmi iubesc familia cât și țara mea natală și nu poate fi înlocuită de o altă țară chiar dacă ar avea mai multe bogății decât a mea… Familiile țării mele sunt ca un buchet de flori…” (Alexia)
„Această țară este frumoasă și puternică ca un taur fălos și puternic. Este patriotă și unită, mândră, creată de Burebista, iar românii au un talent foarte mare și dau exemple: Eminescu, Creangă, Brâncuși, Comăneci… Oricum România este țara mea și o iubesc!!! TE IUBESC…”(Fabian)
„România, te ador de 100 de ori!
România e țara mea,
Vreau să stau doar în ea!
O iubesc deoarece,
Ne-a inspirat să ridicăm
această țară,
La un alt nivel la fiecare.” (Ana B.)
Această carte poate fi răsfoită la biblioteca școlii (Mulțumim domnului Croitoru Nicolae pentru finalizarea ei).
Cu această ocazie, putem folosi semnele de carte confecționate în cadrul Atelierului de creație, desfășurat în bibliotecă, de către elevii doamnei Câmpanu Olimpia și dedicate marelui eveniment.
Explozia de emoții, resimțite în urma multitudinii de activități dedicate Centenarului Marii Uniri, poate fi exprimată cel mai bine în videoclipul următor:
România suntem noi! LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!
ROMÂNIA 2118
„Vom construi o
Românie bazată pe
respect, toleranță, disciplină și responsabilitate!
Ne place țara în care trăim
Și vom pune umărul la reformarea ei.”
Noi suntem România de mâine!