Ziua Toleranței

„Toleranța este singura flacără care poate lumina înăuntrul unui suflet mare. Toleranța stă în fruntea tuturor celorlalte virtuţi.” afirma Victor Hugo, îndemnând oamenii să stea o clipa în loc, să reflecteze asupra atitudinii lor și să încerce să devină mai buni unii cu alții.

 

16 noiembrie marchează în fiecare an Ziua Internațională a Toleranței. În aceste vremuri imprevizibile, toleranța trebuie îmbrățișată de fiecare dintre noi și adoptată ca principiu solid în relațiile noastre de familie, de prietenie, de colegialitate, în orice formă a relațiilor umane. Astăzi este un bun moment pentru a ne apleca mai mult către înţelegere şi respect reciproc, dialog şi cooperare.
Toleranţa este o atitudine ce reprezintă deschiderea şi respectul pe care le manifestăm faţă de diferenţele dintre oameni, de orice natură ar fi ele. La fel ca toate atitudinile se transmite în mod subtil, copiii trebuie ajutaţi să devină persoane tolerante. De la vârste mici, copiii imită comportamentele celor din jur, dezvoltându-şi valori proprii. Nicio vârstă nu este prea mică pentru a-l ajuta pe copil să fie tolerant.

 

Cuvântul „toleranță”, ne duce cu gândul la acceptarea diversității. Se poate spune că toleranță înseamnă respect, înseamnă acceptare, fără judecată și fără critică, a noului, a diferitelor idei, religii, gusturi, persoane.

 

Pentru a insufla aceste lucruri elevilor noștri, PIP Mărgineanu Florentina (clasa a III-a B) si PIP Rusu Florinela Marinela (clasa a II-a B) au coordonat astăzi o activitate bazată pe jocuri de autocunoaștere, de prezentare și de cunoaștere interpersonală („Salut, prietene!”, „Cum credeți că s-a simțit personajul atunci când…?”, „Cercul complimentelor), o povestire care promovează empatia, toleranța, acceptarea și respectarea diversității, respectarea opiniei celorlalți, atitudine prietenoasă („Povestea lui Aricel”, de Gabriela Chirobocia) și jocuri de rol – situații anti-bullying (clasa a II-a B). Clasa a III-a B a interpretat poezii despre toleranță, în urma cărora au identificat caracteristici ale atitudinii tolerante –  cuvintele cheie ce conduc spre toleranţă, care au fost scrise pe un ciorchine: dragoste, pace, respect, acceptare, armonie, îngăduință, iertare, răbdare, înțelegere, afecțiune. Elevii clasei a II-a B au oferit elevilor din clasa a III-a B gândurile lor pozitive, prin „mânuțele amabile” confecționate de ei. Ca răspuns, elevii din clasa a III-a au interpretat cântecul „Prietenia”.

 

 La finalul activității, elevii au primit recomandări pentru lectură – toleranța în literatura pentru copii : „Mica prințesă”, de Frances Hodgson Burnett, „Minunea”, de R.J. Palacio, „Cartea lui Julian”, de R.J. Palacio, „Heidi, fetița munților”, de Johanna Spyri, „Cuore, inima de copil”, de Edmondo De Amicis, „Singur pe lume”, de Hector Malot, „Coliba unchiului Tom”, de Harriet Beecher Stowe.


           Toţi elevii au fost antrenaţi în această activitate, a fost valorificat potenţialul individual, dar şi activitatea în grup.

 

     Trebuie să tolerăm ca să fim toleraţi, să respectăm ca să fim respectaţi, să oferim libertate ca să fim liberi, să iubim ca să fim iubiţi. Toleranţa trebuie privită ca o virtute şi nu ca o obligaţie.

CONSILIER IMAGINE,

Prof.  Anca BRATU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>