REINTEGRAREA DOBROGEI-14 noiembrie 1878

Domnitorului Mircea cel Bătrân (1386-1418) îi datorăm alipirea Dobrogei de Țara Românească. În 1417 Mircea cel Bătrân a pierdut Dobrogea ea ajungând sub dominație otomană. Otomanii colonizează masiv zona cu turci iar românii sunt împinși pe malurile Dunării și Mării Negre.

 

După Războiul de Independență (1877-1878), la data de 14 noiembrie 1878, Regele Carol I oficializă reintegrarea Dobrogei la statul român, iar Episcopul Melchisedec Ștefănescu a citit rugăciunea de mulțumire Te Deumu, la Constanța, în Biserica greacă Metamorfosis.

 

Presa a promovat întărirea elementului românesc în Dobrogea. Necesitatea reintegrării Dobrogei o susține Mihai Eminescu, în ziarul Timpul, din aprilie 1878, argumentând prin faptul că „Dobrogea e cunoscută, de 2500 de ani, adică de la Herodot și până azi, ea a fost o provincie mlăștinoasă, puțin populată, foarte fertilă care numai sub cârma de fier a poporului român putuse ajunge la un grad de înflorire relativă”. Santinela Dobrogei, în 1894, susținea: „vrem ca lanțul românesc din această provincie care începe de la Dunăre și se sfârșește la mare … să se stabilească un element românesc, care pe malurile Mărei să fie santinelă ne-adormită neamului nostru”.

 

 

Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța, pe data 13.XI.2023, a organizat spectacolul aniversar dedicat celor 145 de ani de la actul istoric al revenirii Dobrogei în granițele României, unde au participat elevi din școlile constănțene. Corul Școlii Gimnaziale nr. 18, Jean Bart, Constanța, a fost compus din următorii elevi: Gâdoiu Antonia cls. a V-a A, Mihăiesei Irina cls. a V-a A, Petre David cls. a V-a A, Timofti Mara cls. a VI-a A, Mumgian Maria Sonia cls. a VI-a B, Onciul Nicoleta cls. a VII-a A, Dulamă Maria Alesia cls. a VII-a A, Tudor Denisa cls. a VII-a B, Bistriceanu Ana Maria cls. a VII-a B, Vârtosu Maria cls. a VII-a B, Lungu Andreea cls. a VII-a C. Elevii noștrii au interpretat melodii de muzică populară din Dobrogea: Fată cu ochi măslinii, din repertoriul Maricăi Pitu și Mândră fată de pescar din repertoriul Elenei Roizen. Elevii au fost îndrumați de doamna Momciu Mariana, doctor în Istorie, profesor de Religie Creștin-Ortodoxă și membru al Societății de Științe Istorice Constanța, care a ales repertoriul și a dirijat corul de elevi.

Dr. Momciu Mariana, profesor de Religie Creștin-Ortodoxă și membru al Societății de Științe Istorice Constanța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>