„Navigația e povestea unui drum pe apă, deci e literatură, domnilor.”
(Eugeniu Botez, zis Jean Bart)

Se cuvine ca povestea noastră de astăzi să înceapă cu numele scriitorului corsar ce a venit din apele mărilor în apele literaturii: Jean Bart, al cărui spirit ne patronează școala, încă din anul 1996, când militarii de pe Fregata Mărășești ne-au propus acest nume.
Legați prin naștere și destin de țărmul mării, elevii și cadrele didactice au găsit mereu în numele lui Jean Bart expresia legăturii cu marea și a aspirațiilor lor. Fiindcă acestea nu sunt doar simple rânduri ale unui autor atras de mare, sunt trăirile unui ofițer de marină ce a continuat să scrie pentru că a crezut că aceasta este cu adevărat vocația lui, sunt gândurile unui om care motivează și inspiră, sunt o lecție de viață pentru elevii noștri, JeanBartieni împătimiți ai scrisului, adevărați „urmași” ai lui Jean Bart ce reprezintă, an de an, suflul revistei școlii noastre „Țărm de Mare”.
Ei bine, povestea unui drum pe apă – navigația, marea, corăbiile, literatura, cărțile și viața, copiii și visurile lor! Așa am putea rezuma întâlnirea elevilor cu Adrian Romila, scriitorul care a reconstituit destinul lui Jean Bart, „acest nestatornic călător pe mare”, în cel mai recent roman al său, „Jean Bart. Argonautul”.
Vineri, 13 septembrie, a fost despre o personalitate care fascinează, despre un om al mărilor și al cărților, scriitorul-corsar Jean Bart, dar și despre cel ce i-a reconstruit, puzzle cu puzzle, povestea, scriitorul Adrian Romila. Ghidați de profesorii prezenți la eveniment: doamna director, prof. Loredana-Maria Busuioc, madame professeur, Alexandra-Andreea Ilie și informatician Mihaela Vîntu, „urmașii” lui Jean Bart au luat parte la o întâlnire ce va lăsa, cu siguranță, urme în creșterea lor.
Am împărtășit bucuria acestui eveniment împreună cu reprezentanți ai Fregatei Mărășești, prietenii noștri de suflet, cei ce ne-au dat numele, Locotenent Comandor Ioachim Dan, Maistru Militar Clasa I Holban Laurențiu și Aspirant Culcea Maria-Gabriela.
Pasionat de această figură a lui Jean Bart, pentru că seamănă mult în destin cu el (absolvent al Liceului Militar de Marină din Constanța, ar fi trebuit să fie ofițer de marină și a ajuns scriitor, are cumva un destin invers decât cel al lui Jean Bart, ce și-a dorit să fie scriitor, însă a ajuns ofițer de marină), scriitorul Adrian Romila a avut un ecou puternic în rândul copiilor, care i-au adresat o mulțime de întrebări.
„Literatura te ajută să trăiești vieți pe care nu le-ai trăit niciodată, să ai experiențe pe care ți le-ai fi dorit, să îți îndeplinești visuri care nu se împlinesc în realitate”, răspundea scriitorul atât de frumos la întrebarea: „Ce înseamnă literatura pentru dumneavoastră?”
Însă pasiunea pentru literatură nu este singura ce îl leagă de personajul cărții sale. Adrian Romila a abandonat cariera de ofițer de marină, dar a rămas cu această pasiune pentru mare, pentru corăbii, pentru poveștile despre mare, pentru personalitățile ei. Jean Bart aduce în literatura română un spațiu care nu existase până atunci: lumea porturilor, lumea marinarilor, lumea măruntă din preajma Dunării și a mării. Iată doi scriitori ale căror pasiuni comune au adus fascinație în rândul copiilor noștri.
Fiindcă au citit deja cartea lui Romila, JeanBartienii claselor a 7-a și a 8-a au descoperit că macheta bricului Mircea expusă în salonul de primire din casa de pe Oltea Doamna nu era pentru Comandor un simplu obiect care-i trezea amintiri din tinerețe, ci „o corabie cu poveste”. De o mulțime de corăbii cu povești au rămas impresionați și în timpul vizitei la Muzeul de Marină, împreună cu doamna profesor Anca Bratu, având astfel șansa de a vizualiza și expoziția de machete ale unor corăbii realizate de scriitor.
Fascinați de secretele din spatele construcției de machete, au fost curioși să afle cum ar putea să își dezvolte astfel de abilități manuale. „Cu determinare, răbdare, și materiale bune, poți construi o corabie dar și să îți împlinești un vis”, le-a răspuns Adrian Romila, îndemnându-i totodată să viseze, să proiecteze, să își contureze propriul destin.
„De ce ne numim noi Jean Bart?”, a fost întrebarea doamnei director adresată elevilor prezenți la eveniment. „Un motiv pentru care Fregata Mărășești ne-a propus numele acestei personalități atât de fascinante, este acela de a ne inspira și pe noi elevii să fim la fel de visători și perseverenți, să nu renunțăm la pasiunile noastre.” Răspunsul elevei Onciul Nicoleta (clasa a 8-a A), a fost cel prin intermediul căruia am simțit, cu o firească mândrie, că într-o școală apropiată de carte, prin numele scriitorului Jean Bart, noi suntem cei care îi scriem povestea: prin oameni care inspiră, prin profesori, elevi de ieri și de azi, sau urmași ai lui Jean Bart, pentru care ALTFEL înseamnă educație care schimbă vieți!
CONSILIER IMAGINE,
Prof. Alexandra Andreea ILIE