Let’s parler „Languages for peace”!

«Cuvintele peace”, „paz”, „paix”  reprezintă același lucru. Oare ce anume?»

«În câte limbi europene știi să spui cuvântul „prieteni”

«Dacă mergi în Spania și trebuie să îți iei La Revedere”  de la un amic, cum îi vei spune?

Acestea sunt doar câteva din provocările JeanBartienilor ce au avut șansa de a-și pune la încercare nu doar competențele multilingvistice, dar și intuiția și dorința de a explora bogăția diversității interacțiunii umane.

Ziua Europeană a Limbilor este sărbătorită anual pe 26 septembrie, iar tema acestei ediții a fost o adevărată lecție despre Pace prin diversitate lingvistică”. Elevii noștri au avut o oportunitate fantastică de a descoperi noi culturi și de a înțelege cum comunicarea în diferite limbi poate deschide ușa către înțelegere și conexiune cu oameni din întreaga lume.

And we said YES to Languages for Peace! OUI auxLangues pour la Paix ! DA Limbilor pentru Pace!  Cum? Prin jocuri, proiecte, entuziasm și spirit ludic. Prin elevi mereu curioși și dornici să răspundă la noi provocări. Prin profesori ce inspiră și transformă școala în lecții de bucurie. Căci despre toate acestea a fost vorba în fascinanta călătorie printre limbile europene, propusă de profesorii de limba engleză, limba franceză și educație muzicală.

„Poate nu vorbim toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, însă putem să recunoaștem mai multe limbi decât credeam”, și-au dat seama elevii claselor a 5-a A și a 5-a B, în urma activităților propuse de madame professeur Alexandra-Andreea Ilie. Pentru început, și-au testat cunoștințele lingvistice cu un Quiz, apoi au acceptat provocarea Devine la langue!” („Ghicește limba!”) și au ascultat melodii în diferite limbi europene, încercând să le ghicească. Entuziasmul nu a lipsit nici în realizarea proiectelor Je me présente en 3 langues européennes. Fie că au creat o fișă de prezentare, sau un clip video în care să se prezinte în cel puțin 3 limbi europene, copiii noștri au îmbrățișat nu doar cuvântul „mulțumesc”, sau diferitele saluturi, ci și poveștile lor, învățând astfel să promoveze prietenii globale și respectul intercultural.    

Însă cea mai distractivă activitate a fost cea inspirată de clasicul joc de bingo. O planșă cu 6 limbi europene, 11 cuvinte traduse în fiecare din aceste limbi, grupuri de elevi cu ochii licărind, nerăbdători să potrivească expresiile găsite pe planșă, râsete și fericire cu fiecare linie completată… Toate au fost ingredientele unei zile delicioase. S-a strigat, oare, „Bingo!”, în sala de clasă? Ei bine, da! Iar premiile nu au lipsit, căci la final, efortul și spiritul competitiv le-au fost răsplătite cu surprize… dulci.

Și nu s-au oprit aici cu distracția printre limbile europene! Clasa a 5-a B a „oprit planeta pentru câteva clipe prin programul de cântece propus de doamna profesor de muzică Alina-Diana Burciu. On va s’aimer, on va danser și Bella Ciao, Bella Ciao, Bella Ciao Ciao Ciao, nu au răsunat nicicând mai frumos!

Nici elevii clasei a 6-a A nu s-au lăsat mai prejos, fiindcă și-au dorit să pregătească proiecte dedicate limbii franceze. Au lucrat în echipă, s-au documentat, ba chiar au confecționat și stegulețe în culorile Franței pentru fiecare coleg în parte.

Nu știm dacă avem puterea de a schimba o lume întreagă, însă știm sigur că tinerii noștri sunt cei care pot aduce schimbarea! Pentru elevii clasei a 7-a B, cuvintele lui Nelson Mandela, „Educația este cea mai puternică armă pe care o puteți folosi pentru a schimba lumea”, traduse în 17 limbi europene, au fost precum o fereastră către valorizarea plurilingvismului, dar și către promovarea păcii, a toleranței, a educației. Iar teacher Anca Bratu a fost cea care le-a deschis calea spre puterea limbilor de a conecta națiuni, prin intermediul concursului „Guess the language”. Captivați de fiecare limbă audiată, elevii s-au distrat, au recunoscut engleza, franceza, spaniola, italiana, portugheza, chiar și finlandeza și poloneza, însă greaca și suedeza au venit cu cele mai mari provocări.

Ce mod mai plăcut de a le cultiva copiilor dragostea pentru o limbă străină decât cu o activitate ludică pe temă lingvistică și culturală europeană? Elevii clasei a 8-a A s-au aventurat, alături de teacher Irina Roșu, desigur, în cel mai încântător labirint al provocărilor, prin jocul de cultură generală Linguine. Au jucat pe echipe, s-au relaxat și au realizat că știu mai multe decât credeau, intuind chiar și limbajul semnelor. Cine a câștigat? Noi avem convingerea că toți! Fiindcă deși atât de diferiți, comunicând fiecare „pe limba lui”, copiii noștri ne-au arătat că suntem uniți prin bucuria de a învăța.

Vă invităm să urmăriți povestea călătoriei noastre lingvistice, în imaginile de mai jos! 

CONSILIER IMAGINE,

Prof. Alexandra Andreea ILIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>