În fiecare an, pe data de 4 octombrie sărbătorim Ziua Internațională a Animalelor, World Animal Day. Inițiată în anul 1931, Ziua Mondială a Animalelor are scopul de a promova drepturile, dar și bunăstarea tuturor animalelor, sălbatice, domestice, cu stăpân sau fără. Scriitorul publicist german Heinrich Zimmermann, apărător înfocat al drepturilor animalelor, a avut inițiativa de a înființa această zi pe data de 4 octombrie.
Celebrată anual la această dată, Ziua Internaţională a Animalelor coincide, deloc întâmplător, cu cea a Sfântul Francisc de Assisi, sfântul lor protector, care, conform legendei, avea puterea de a învăța și dojeni animalele, ba chiar de a îmblânzi lupii doar cu vorbă bună.
Elevii clasei a III-a B, coordonati de P.I.P. Mărgineanu Florentina, au desfășurat cu această ocazie activitatea „Prietenul necuvântător”, care a urmărit conștientizarea și sensibilizarea copiilor față de animale, precum și recunoașterea impactului negativ al oamenilor asupra animalelor.
Activitatea a debutat printr-o dezbatere – Cum te ajută animalele de companie să ai o viață mai sănătoasă. Apoi, unii copii și-au prezentat prietenul necuvântător pe care îl îngrijesc, iar prezentarea power point-ul cu pozele lor a fost minunat!
De asemenea, s-a prezentat elevilor topul celor 15 cărți impresionante despre animale, printre care: „Black Beauty”, de Anna Sewell, „Singur pe lume”, de Hector Malot, „Colț Alb”, de Jack London, „Povestea lupului hoinar”, de Rosanne Parry, „Un dar de la motanul Bob”, de James Bowen, „Tarzan din neamul maimuțelor”, de Edgar Rice Burroughs, „Apă pentru elefanți”, de Sara Gruen.
Au urmat câteva ghicitori şi curiozități despre lumea necuvântătoarelor. S-au citit fragmente din lecturile: „Fram, ursul polar”, „Colț Alb”.
În continuare, elevii s-au întrecut în a evidenţia necesitatea ocrotirii animalelor de pe întregul pământ, mai ales că multe dintre specii au dispărut, iar altele sunt pe cale de dispariţie.
Printr-o mărită conştientizare şi educaţie putem crea o lume în care animalele să fie recunoscute mereu ca fiinţe simţitoare şi să ne simţim datori întotdeauna să facem cât mai mult pentru bunăstarea lor.
Animalele nasc în noi sentimente imposibil de explicat în cuvinte. Ne sunt atât de dragi și le iubim atât de tare, încât este imposibil de înțeles pentru cei ce nu au iubit vreodată o ființă necuvântătoare. Și totuși… există oameni ce găsesc și cuvinte potrivite. Iată doar câteva dintre ele:
„Măreţia unei naţiuni poate fi judecată prin felul cum îşi tratează animalele.” (Mahatma Gandhi)
„Cel care este crud cu animalele devine, de asemeni, crud în interacţiunea sa cu oamenii. Putem judecă inima cuiva după felul cum se poartă cu animalele.” (Immanuel Kant)
„Pe lângă dragoste şi simpatie, animalele dau dovadă de alte calităţi conectate cu instincte sociale care în noi pot fi numite morală.” (Charles Darwin)
CONSILIER IMAGINE,
Prof. Anca BRATU