5 octombrie – Ziua Internațională a Educației

Educația înseamnă a învăța să înveți, a învăța să trăiești, a învăța să gândești liber și critic, a învăța să iubești lumea și s-o faci mai umană, a învăța să te desăvârșești în și prin munca creatoare.” (Edgar Faure )

 

Ziua Mondială a Educației este o zi sărbătorită în toată lumea, dar nu este recunoscută ca o sărbătoare publică. UNESCO a inaugurat în 1994, prima ZI MONDIALĂ A EDUCATORILOR, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO și ORGANIZAŢIA INTERNAŢIONALĂ A MUNCII privind condițiile de muncă ale personalului didactic. De atunci, această zi se sărbătorește in fiecare an la data de 5 octombrie, în peste 200 de țări.

 

Cultivarea respectului pentru educație și educatori, cunoașterea unor norme privind drepturile copilului, în special dreptul la educație, îmbunătățirea relației școală – copii – familie.

 

Copiii de mici absorb fel și fel de informații atât în cadrul familiei, cât si în jurul lor, acasă și ulterior la grădiniță, la școală. Treptat, prin curiozitatea specifica vârstei, dar și cu răbdare, află importanța educației pentru om.

 

Cu respect față de ei înșiși și față de cei din jur, prin ascultare și respectarea normelor, dobândesc informații utile pentru viață, dar și pentru buna lor dezvoltare personală nu doar în școală, ci și în afara acesteia.

 

În cadrul activității din biblioteca școlii, coordonată de dna bibliotecar Olimpia Ionela Olteanu, aceasta împreună cu P.I.P Rusu Florinela Marinela și elevii clasei a II-a B, au discutat despre importanța educației, rolul familiei/al școlii în educație, rolul educației în dezvoltarea lor, au citit ghicitori și poezii despre educație. Au spus fiecare ce anume consideră că dobândesc prin educație. Un elev mai mare, de la clasa a IV-a C, a desenat un copac ce apoi a fost îmbogățit cu frunze reprezentând ceea ce le place elevilor la școală. A fost o lecție inedită despre ce înseamnă educația, iar micii elevi au impresionat prin creativitatea și răspunsurile date.

 

Nu uitam, așadar, ca educația face parte din viața de zi cu zi a fiecărui om si, așa cum a zis Confucius, „Natura ne aseamănă, educația ne deosebește.”

CONSILIER IMAGINE,

Prof.  Anca BRATU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>