Ziua Unirii Principatelor Române

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

 

Cu acest prilej, elevii claselor a II-a B coordonați de PIP Rusu Florinela-Marinela și bibliotecar Olteanu Olimpia-Ionela au vizionat un filmuleț reprezentativ cu Mica Unire, au colorat și lipit hora unirii pe farfurioare, iar elevii clasei a IV-a A, sub îndrumarea dnei bibliotecar, au discutat despre cum s-a realizat Mica Unire și au colorat harta României având în centru reprezentativa horă a unirii.

 

Elevii de la clasele a III-a A (coord. PIP Ion Florentina) și a IV-a C (PIP Rățoi Elena Daniela) au audiat povestea  lui Alexandru Ioan Cuza, prilej cu care au aflat informații mai puțin cunoscute legate de contextul în care a avut loc Unirea de  la 24 Ianuarie 1859. După vizionarea materialului elevii au fost provocați să identifice răspunsurile corecte dintr-un quiz.  În încheierea activității elevii au cântat și dansat Hora Unirii.

 

Aflați la momentul în care deprind tainele cititului, cei mici de la clasa I C, (coord. PIP Ivașcu-Keusch Alina), au citit cuvinte pe silabe, iar apoi cu satisfacție au putut descoperi singuri cine a fost Alexandru Ioan-Cuza.

 

Clasa a VI-a A, sub coordonarea dnei prof. diriginte Zaharia Carmen-Elidia, a dedicat o oră acestei zile cu însemnătate atât de mare: au urmărit o prezentare Power Point și au discutat pe marginea acesteia, au cântat și au simțit bucuria de a fi români.

 

În zi de sărbătoare, ce altă instituție ar fi fost mai potrivită să desfășoare, în lumina reflectoarelor, activități specifice acestei zile, dacă nu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța? Inițiativei lor li s-a alăturat și Consiliul Județean Constanța, în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România-filiala Constanța, iar împreună cu preșcolarii și elevii, au adus un omagiu patrioților români cărora le datorăm acest fapt istoric. La spectacolul artistic dedicat evenimentului a fost prezent Corul Școlii care a interpretat cântecele populare: Dobroge mândră grădină și Hai Dunărea mea, elevele fiind coordonate de prof. dr.  Momciu Mariana.

 

 Grupa mare A, sub îndrumarea dnei educatoare Cerasella Andrieș, au colorat, au cântat și s-au bucurat împreună de o lecție de istorie adaptată vârstei lor: „Suntem românași ce știm/Cu respect să prețuim/Portul popular cu flori/Îmbrăcat în sărbători,/Cântecele populare,/Dansurile-n cântătoare,/Limba cea melodioasă,/Țara noastră cea frumoasă”.

 

           Activitățile desfășurate cu această ocazie au urmărit cunoașterea istoriei naționale, implicarea elevilor pentru a-și dezvolta încrederea în sine, spiritul de echipă și consolidarea sentimentului patriotic. A fost o lecție de prețuire și recunoștință față de strămoșii noștri, o lecție la care toți elevii au participat cu mândrie și cu bucurie.

CONSILIER IMAGINE,

Prof.  Anca BRATU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>