Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.
Cu acest prilej, elevii claselor a II-a B coordonați de PIP Rusu Florinela-Marinela și bibliotecar Olteanu Olimpia-Ionela au vizionat un filmuleț reprezentativ cu Mica Unire, au colorat și lipit hora unirii pe farfurioare, iar elevii clasei a IV-a A, sub îndrumarea dnei bibliotecar, au discutat despre cum s-a realizat Mica Unire și au colorat harta României având în centru reprezentativa horă a unirii.
Elevii de la clasele a III-a A (coord. PIP Ion Florentina) și a IV-a C (PIP Rățoi Elena Daniela) au audiat povestea lui Alexandru Ioan Cuza, prilej cu care au aflat informații mai puțin cunoscute legate de contextul în care a avut loc Unirea de la 24 Ianuarie 1859. După vizionarea materialului elevii au fost provocați să identifice răspunsurile corecte dintr-un quiz. În încheierea activității elevii au cântat și dansat Hora Unirii.
Aflați la momentul în care deprind tainele cititului, cei mici de la clasa I C, (coord. PIP Ivașcu-Keusch Alina), au citit cuvinte pe silabe, iar apoi cu satisfacție au putut descoperi singuri cine a fost Alexandru Ioan-Cuza.
Clasa a VI-a A, sub coordonarea dnei prof. diriginte Zaharia Carmen-Elidia, a dedicat o oră acestei zile cu însemnătate atât de mare: au urmărit o prezentare Power Point și au discutat pe marginea acesteia, au cântat și au simțit bucuria de a fi români.
În zi de sărbătoare, ce altă instituție ar fi fost mai potrivită să desfășoare, în lumina reflectoarelor, activități specifice acestei zile, dacă nu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța? Inițiativei lor li s-a alăturat și Consiliul Județean Constanța, în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România-filiala Constanța, iar împreună cu preșcolarii și elevii, au adus un omagiu patrioților români cărora le datorăm acest fapt istoric. La spectacolul artistic dedicat evenimentului a fost prezent Corul Școlii care a interpretat cântecele populare: Dobroge mândră grădină și Hai Dunărea mea, elevele fiind coordonate de prof. dr. Momciu Mariana.
Grupa mare A, sub îndrumarea dnei educatoare Cerasella Andrieș, au colorat, au cântat și s-au bucurat împreună de o lecție de istorie adaptată vârstei lor: „Suntem românași ce știm/Cu respect să prețuim/Portul popular cu flori/Îmbrăcat în sărbători,/Cântecele populare,/Dansurile-n cântătoare,/Limba cea melodioasă,/Țara noastră cea frumoasă”.
Activitățile desfășurate cu această ocazie au urmărit cunoașterea istoriei naționale, implicarea elevilor pentru a-și dezvolta încrederea în sine, spiritul de echipă și consolidarea sentimentului patriotic. A fost o lecție de prețuire și recunoștință față de strămoșii noștri, o lecție la care toți elevii au participat cu mândrie și cu bucurie.
CONSILIER IMAGINE,
Prof. Anca BRATU