15 ianuarie este ziua care marchează 174 ani de la nașterea lui Mihai Eminescu
– poet național, considerat Luceafărul poeziei romanești, iar începând cu anul
2011, la această dată este sărbătorită și Ziua Culturii Naționale.
Pentru a dezvolta interesul elevilor
pentru lectura textelor scriitorilor români și mai ales pentru poezie, clasele
primare au desfășurat numeroase activități specifice acestei zile.
Clasele a III-a A (prof. înv. primar Ion Florentina) și a IV-a C (prof. înv. primar Rățoi Elena-Daniela) au desfășurat în comun o activitate cu titlul „Dor de Eminescu”: prezentarea unui material PPT („Viața și activitatea literară a poetului Mihai Eminescu”), a introdus copiii în atmosfera de poezie, pregătindu-i pentru ce a urmat – recitarea unor poezii din creația eminesciană, audierea unor melodii pe versurile marelui poet și realizarea unui LAPBOOK despre Mihai Eminescu.
Clasa a III-a B (prof. înv. primar Mărgineanu Florentina) a desfășurat o activitate cu același titlu – „Dor de Eminescu”. Întru surprinderea elevilor, s-a amenajat o expoziţie de carte ce a cuprins opera lui Eminescu în ediţii diferite. Pentru a sparge gheața, reprezentanţii echipelor au extras dintru-un săculeţ bileţele cu versuri din creația lui Eminescu şi au recunoscut poezia din care fac parte, au recitat poezii și au lucrat pe text). Elevilor li s-a captat atenţia printr-o prezentare PowerPoint despre viaţa şi opera lui Eminescu. Împărțiți pe echipe, elevii şi-au reactualizat reciproc cunoştinţele despre Eminescu folosind „Explozia stelară”. Fiecare grupă a primit sarcinile de lucru, iar la final au fost verificate prin „Turul galeriei”. Cum orice zi de sărbătoare are și un moment muzical, elevii au cântat cântece pe versurile lui M. Eminescu, („Pe lângă plopii fără soţ”, „Sara pe deal”), iar la sfârșitul orei fiecare copil a primit câte un ecuson, drept recompensă pentru munca lor.
Clasa a II-a C (prof. înv. primar Cazacu Petrica-Alina) a pregătit, de asemenea, ceva dedicat zilei marelui poet. Elevii au vizionat o prezentare PPT cu date și imagini despre viața și opera poetului, au audiat poezii recitate de mari actori români, au participat la un concurs de recitat poezii scrise M. Eminescu. Pentru dezvoltarea competențelor de comunicare, au citit poezia „Somnoroase păsărele” și făcut câteva exerciții pe baza acesteia. Cum abilitățile artistice sunt în plină dezvoltare la această vârstă, s-au întrecut în măiestrie și au realizat o lebădă prin tehnica Origami.
Clasa pregătitoare. A (prof. înv. primar Marin Florentina) a început de vineri pregătirea pentru ziua de azi, astfel încât dna. înv. le-a povestit copiilor despre poet, pe baza unei prezentări PPT. Au aflat despre familia lui, copilărie, anii de scoală. Au vorbit despre dragostea poetului față de natură și au audiat apoi poezia „Somnoroase păsărele”. Au fost explicate cuvintele pe care nu le-au înțeles, au identificat în poezie cuvintele alintate și alte jocuri pentru dezvoltarea vorbirii. Au început memorarea poeziei, iar azi au continuat activitatea, au pictat lebăda – pictură cu palma, atât de îndrăgită de copii!
Grupa mare A de la grădiniță (prof. înv. preșcolar Andrieș Cerasella), așa cum ne-am obișnuit, a desfășurat o activitate interactivă în care copiii au fost implicați în activități creative, ateliere de desen, poezie, teatru și dans. Alături de ei au fost și părinții lor. Nu a lipsit nici momentul „Știați că…”, din care copiii au aflat ca NASA a numit Eminescu un crater cu un diametru de 125 de km de pe planeta Mercur și că în catalogul planetelor mici (planetoizi) la poziția 9495 se află și Planeta Eminescu. Tocmai de aceea activitatea s-a numit „O Planetă numită Eminescu”.
A fost o zi plină de activități
educative dar și recreative, din care copiii au avut de învățat sau chiar și-au
consolidat cunoștințele despre marele poet. Așa cum a zis Mircea Eliade, „Dacă poporul
român ar dispărea și ar rămâne o carte a lui Eminescu, lumea va ști cine au
fost românii”.