ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII

15 februarie este data la care, începând cu anul 2022, în Romania se sărbătorește Ziua Națională a Lecturii. Este o zi dedicată promovării lecturii și a culturii scrise în rândul românilor, încurajând oamenii să își descopere pasiunea pentru cărți și să aprecieze importanța lecturii. Și ce loc mai potrivit ar fi să încurajăm cititul, dacă nu la școală, în clasă sau în bibliotecă, alături de cadrele didactice care le insufla copiilor această pasiune?!

 

          „Iubiți cartea, îngrijiți-o și citiți cât mai mult! Cartea ne este prieten credincios, de nădejde!” Acesta a fost îndemnul cu care elevii clasei a III-a B au fost întâmpinați astăzi de doamna PIP Mărgineanu Florentina. Au călătorit împreună pe meleagurile minunate ale cărților, discutând despre importanța acestora în viața lor.  „Alege cartea!” a fost activitatea care s-a desfășurat în biblioteca școlii. Elevii, îndrumați de doamna bibliotecar Olteanu Olimpia Ionela, și-au ales câte o carte și au lecturat fragmente semnificative, care i-au impresionat, stârnind astfel curiozitatea colegilor și dorința de a descoperi noi lumi. Ce discuții, ce dezbateri au urmat! Bucuria și satisfacția nu au lipsit din „peisajul” acestei zile minunate! Copiii au descoperit beneficiile lecturii și au realizat Copacul Lecturii, iar la sfârșit au fost răsplătiți cu ecusoane și cu diplome. Activitatea s-a încheiat sub îndemnul „Citim zi de zi!”

 

          „Savurează o carte!” a fost motto-ul clasei a II-a C, care, sub îndrumarea dnei PIP Cazacu Petrica-Alina, au servit biscuiți, au băut ceai și ciocolată caldă, în timp ce au ascultat povestea lui Apolodor, lecturată de colegele lor mai mari (Alexe Diana Maria și Ciobotaru Izabela, cls. a VII-a C, prof. coord. Bratu Anca). Tot împreună cu fetele mai mari, elevii au făcut și o activitate de AVAP: au colorat un iglu și au realizat un pinguin. Care mai de care au vrut să-și arate talentul oratoric, copiii citind pe rând câte un fragment din „Cartea cu Apolodor”, de Gellu Naum, o lectură atât de îndrăgită de copii! Ba mai mult decât atât, cel mai pasionat cititor și-a surprins colegii citindu-le un fragment din Spider-Man, dar în limba engleză. Desigur, pentru implicarea și entuziasmul lor, elevii au primit diplome la sfârșitul zilei.

 

          Clasele 1A (prof. coord. Dragalina Oana Georgiana), 1B (prof. coord. Vlaicu Elena Janina) și 1C (prof. coord. Ivașcu-Keusch Alina) au demonstrat că cititul este deja o pasiune în rândul micuților, iar cluburile de lectură organizate (în sala de clasă sau în biblioteca școlii), în cadrul cărora fiecare copil a venit cu cartea preferată și a ocupat scaunul povestitorului, au încurajat elevii să-și dezvolte capacitatea de a povesti și de a vorbi în public. De asemenea, după ce au citit câte o povestioară (timp în care și ei s-au delectat cu ceai și fursecuri), au reprezentat prin desene sau prin câteva cuvinte poveștile citite, spre amuzamentul tuturor.       

 

          Ziua Națională a Lecturii ne aduce, parcă, un pic mai aproape de alte lumi și aripi nevăzute ne cresc cu fiecare rând citit și ne poartă printre cuvinte tot mai departe și tot mai departe, ca să înțelegem toate tainele Universului. Spor la lecturat, cititorii noștri! J

CONSILIER IMAGINE,

Prof.  Anca BRATU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>