La data de 21 februarie se celebrează Ziua Internațională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică pe întreg mapamondul. Doar stăpânind limba maternă, abilitățile de bază privind cititul, scrisul și numărarea vor putea fi dobândite. Sărbătoarea celui mai de preț bun al nostru, limba în care am învățat să rostim cele dintâi cuvinte, nu este doar un simplu mijloc de comunicare, ci prima relație emoțională pe care o avem cu lumea valorilor. Limba noastră maternă semnifică, înainte de toate, forma pură a cunoștințelor cu care pornim la drum, este fundamentul identității noastre. Cultivarea ei nu este o activitate oarecare, ci o responsabilitate asumată în fața culturii din care provenim.
„Limba este tezaurul cel mai prețios pe care-l moștenesc copiii de la părinţi, depozitul cel mai sacru lăsat de generațiile trecute şi care merită a fi păstrat cu sfinţenie de generaţiile care-l primesc. Apărați tezaurul cel mai scump ce-aţi moştenit de la strămoşi: limba, adică simbolul sacru al naționalității noastre.”, a spus poetul Vasile Alecsandri, îndemnându-ne, astfel, să păstrăm limba și să o dam mai departe generațiilor viitoare.
Cum orice sărbătoare devine prilej pentru a-și etala talentul, astăzi elevii clasei a III-a B (coordonator prof. înv. primar Mărgineanu Florentina) au desfășurat o activitate prin care au marcat această zi atât de importantă: dna învățătoare le-a prezentat, pe scurt, istoricului acestei zile, după care elevii au rezolvat integrame pentru copii, au participat la un concurs de recitare de poezii, iar dacă tot au avut un microfon adevărat în recuzita lor, au și interpretat cântecul „Limba românească”. La sfârșitul activității li s-au acordat diplome pentru prestația lor.
Vă lăsăm mai jos câteva versuri din poezia „Limba noastră cea română” de Grigore Vieru, care surprind chintesența acestei sărbători:
„Sărut vatra şi-al ei nume
Care veşnic ne adună,
Vatra ce-a născut pe lume
Limba noastră cea română.”
CONSILIER IMAGINE,
Prof. Anca BRATU