Profesor dr. Momciu Mariana la Școala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart” Constanța, a inițiat în anul școlar 2022-2023 Proiectul cultural-artistic Tradiții Dobrogene. Acest proiect se bazează pe activități culturale realizate cu elevii, începând cu luna noiembrie 2022. Scopul proiectului este dezvoltarea abilităților de descoperire, păstrare și transmitere generațiilor viitoare a: obiceiurilor, tradițiilor, datinilor și meșteșugurilor populare românești și ale altor etnii din spațiul dobrogean. Mijloacele de realizare sunt: concurs de colinde tradiționale românești dedicate sărbătorii Nașterii Domnului, concurs de datini și obiceiuri populare românești dedicate sărbătorii Nașterii Domnului, anului nou Bobotezei, Floriilor, Paștilor, Înălțării Domnului și Rusaliilor; concurs de interpretare, vocal și instrumental, a cântecelor populare ale etniilor existente în Dobrogea; concurs de dansuri populare ale etniilor existente în Dobrogea; expoziţie de desene/pictură/Icoane; expoziţie cu obiecte populare specifice comunităților etnice dobrogene vechi dar și executate de elevi (lemn, piatră, metal, piele, lână, lut, pânză, răchită, pănuși de porumb, papură); expoziție de ouă încondeiate; expoziție de produse culinare tradiționale ale etniilor existente în Dobrogea; prezentări oral/scris/ prezentări a obiceiurilor populare tradiționale ale etniilor existente în Dobrogea.
Oul are o bogată simbolistică în obiceiurile multor popoare. Obiceiul încondeierii ouălor este un obicei milenar pe teritoriul țării noastre și a dobândit o nouă semnificație o dată cu răspândirea Creștinismului. Oul este simbolul vieții dar și al morții: el simbolizează viața care răsare din el dar și triumful vieții asupra morții când este spart la sărbătoarea mare a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.
Simbolul culorilor folosite la ouăle încondeiate sunt: albul este simbol al purității, roșul semnifică viața (culoarea sângelui), albastrul este culoarea cerului și a apei, iar negrul reprezintă fertilitatea, galbenul reprezintă lumina Soarelui și aurul, însa liniile pictate pe ouă simbolizează eternitatea. Ouăle se vopseau în culori vegetale. Culorile vegetale sunt preparate după rețete străvechi, care au la bază o mare varietate de procedee și tehnici, astfel: culoarea roșie se obține din coaja de măr dulce, frunze și flori de măr dulce, flori de sovârf, coajă de măceș etc., albastrul se obține din flori de viorele, galben se obține din coji de ceapă, coaja de lemn pădureț, coaja de lemnul câinelui, verdele poate fi obținut din frunze de nuc, floarea-soarelui, negru se obține din coaja verde a nucilor etc.
Tehnica încondeierii ouălor – se spală cu grijă coaja și se șterge cu oțet (degresarea fiind necesară pentru prinderea uniformă a vopselei); se golesc de conținut, se execută desene tradiționale pe coaja oului cu ceara topită, apoi se introduc în vopsea de culoare galbenă, roșie, albastră, verde sau neagră, succesiv în această ordine. Unealta folosită pentru desenat sau încondeiat se numește chișița / condei – este un bețișor de lemn ce are fixată la unul din capete o pâlnie minusculă confecționată din alamă, prin care este petrecut un fir de păr de porc și cu ea se desenează pe ou. La sfârșit oul se încălzește puțin și, cu ajutorul unei cârpe, se îndepărtează straturile de ceară, punându-se în evidență desenul.
Eu practic împreună cu elevii acest meșteșug popular de 24 de ani. Ei sunt elevii care vor încondeia ouă: Onciul Nicoleta cls. VI-a, Alexandrache Erik-Andrei cls. a VII-a, Ioniță Mirela-Petruuța cls. a VII-a – locul II la Olimpiada Națională a meșteșugurilor în anul 2022. Caras Gabriela cls. a VI-a, Gavrilă Bianca cls. a VI-a, Tudor Denisa cls. a VI-a, Dulamă Maria-Alessia cls. a VI-a, Mumgian Maria-Sonia cls. a V-a.
Așa cum se obișnuia la sate în zilele de sărbătoare oamenii jucau și cântau melodii populare specifice zonei lor. Corul Școlii Gimnaziale nr. 18 „Jean Bart”, Constanța este format din elevii: Mumgian Maria Sonia – cls. a V-a, Dulamă Maria Alesia – cls. a VI-a, Sandu Cosmin – cls. a VI-a, Bistriceanu Ana Maria – cls. a VI-a, Gavrilă Bianca – cls. a VI-a, Vîrtosu Maria – cls. a VI-a, Tudor Denisa – cls. a VI-a; Olteanu Adelina – cls. a VII-a, Morariu Ciamita Luiza – cls. a VII-a. Elevii vor interpreta cu măiestrie și patos melodii populare din Dobrogea din repertoriul Elenei Roizen: Hai Dunărea mea, Geamparale, Mândră fată de pescar; a Maricăi Pitu – Fată cu ochi măslinii și a Elenei Ionescu – Dobroge mândră grădină.
Această mică șezătoare Sărbătorile Pascale în obiceiurile populare a avut loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin, Constanţa.
Profesor dr. Mariana Momciu la Școala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart” Constanța