Obiceiul încondeierii ouălor

Oul are o bogată simbolistică în obiceiurile multor popoare. Obiceiul încondeierii ouălor este un obicei milenar pe teritoriul țării noastre și a dobândit o nouă semnificație o dată cu răspândirea Creștinismului. Oul este simbolul vieții dar și al morții: el simbolizează viața care răsare din el dar și triumful vieții asupra morții când este spart la sărbătoarea mare a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.    

 

Profesor dr. Momciu Mariana la Școala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart”, Constanța a inițiat în anul școlar 2022-2023 Proiectul cultural-artistic Tradiții Dobrogene. Acest proiect se bazează pe activități culturale realizate cu elevii. Scopul proiectului este dezvoltarea abilităților de descoperire, păstrare și transmitere generațiilor viitoare a: obiceiurilor, tradițiilor, datinilor și meșteșugurilor populare românești și ale altor etnii din spațiul dobrogean. Mijloacele de realizare sunt: concurs de datini și obiceiuri populare românești dedicate sărbătorii Floriilor, Paștilor, Înălțării Domnului și Rusaliilor materializată în expoziția de ouă încondeiate.

 

Anul acesta 2024, elevii școlii noastre au încondeiat ouă la Centrul educativ pentru tineret Jean Constantin, la Școala nr. 12, în cadrul concursului regional Datini, tradiții și obiceiuri de Paști și pentru concursul Tradiții dobrogene al Școlii nr. 18. Elevii școlii din clasele a VII-a și a VIII-a și anul acesta și-au dovedit măiestria în încondeierea ouălor specific pentru sărbătoarea Paștilor, în România. Elevii claselor a II-a, a III-a și a V-a, au fost ucenici ascultători și și-au exersat abilitățile practice și artistice pe suprafața ovală a oului.

 

Profesor dr. Momciu Mariana,

Școala Gimnazială nr. 18 Jean Bart, Constanța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>