„24 Ianuarie este zi pentru cinstirea și îmbogăţirea valorilor poporului român. Români, Unirea este Îndeplinită!” ( Alexandru Ioan Cuza)
Ziua de 24 ianuarie 1859 reprezintă în istoria noastră punctul de pornire care a condus la făurirea României moderne, momentul în care două Principate românești, Moldova și Țara Românească, au optat pentru alegerea ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza. Decizia de numire ca unic conducător îl punea în fruntea ambelor state, reprezentând interesele comune ale acestora.
Unirea a fost posibilă datorită eforturilor oamenilor politici ai vremii care au reușit să valorifice, cu inteligență și spirit diplomatic, un context politic internațional favorabil, având ca sprijin dorința de unitate și solidaritate manifestată de populația din Moldova și Țara Românească.
Unirea Principatelor Române reprezintă o pagină importantă de istorie, demonstrând de-a lungul veacurilor dorința unei națiuni de a rămâne unită în jurul valorilor și a intereselor tradiționale.
Începând cu 24 ianuarie 1859, noi, românii am îndeplinit obiectivul dorit de întregul neam românesc: UNIREA, deziderat realizat în mod pașnic fără a tulbura jocurile și interesele politice internaționale.
Pentru a marca aceasta zi, împreună cu cadrele didactice, elevii au realizat diverse activități care au arătat cât de ușoara și plăcuta poate fi o lecție de istorie. 🙂
Or fi ei mititei, dar Albinuțele de la grupa mijlocie A, coordonați de doamna educatoare Cerasella ANDRIEȘ, avându-i online și pe părinți, au făcut din ziua aceasta una de sărbătoare. Și, cum era frumos, au încheiat cu o horă mare cât inima lor! Nici copiii grupei mari A, împreună cu doamna educatoare Maria Angeli GROSU, nu au fost mai prejos: au marcat ziua de 24 ianuarie, prin activități plastice și cântece patriotice.
Clasele pregătitoare, clasele a II a și a III a s-au unit și împreună au cântat și au dansat hora unirii.
Elevii clasei IB, P.I.P. Florinela Marinela RUSU, au participat și ei încântați la „Mica Unire”, prin realizarea de mandale cu motive tradiționale, dar și prin scrierea unor scrisori pentru țara noastră, iar cei de la Clasa IC, P.I.P. Petrica-Alina CAZACU, au învățat poezia „Portul romanesc”, au realizat o broșura, au pictat, au citit „Mos Ion Roata și Unirea” și au vizionat o prezentare despre Mica Unire și Alexandru Ioan Cuza.
Elevii clasei a II-a B, îmbrăcați în port popular, așa cum le stă bine românașilor, au desfășurat, la rândul lor, coordonați de doamna P.I.P. Florentina MĂRGINEANU, o activitate pentru această zi atât de importantă, care a cuprins: explicarea marelui eveniment istoric înfăptuit la 24 Ianuarie 1859, prezentarea unui powerpoint despre domnitorul Al. I. Cuza, vizionarea poveștii „Moș Ion Roată și Unirea”. S-a citit lectura „Moș Ion Roată și Vodă Cuza”, de Ion Creangă. Astfel, elevii au aflat cine a fost Alexandru Ioan Cuza și ce a însemnat Mica Unire pentru locuitorii de atunci ai Moldovei și ai Țării Românești. Pilda țăranului înțelept le-a arătat că „Unde-i unul nu-i putere, la nevoi și la durere./ Unde-s doi, puterea crește și dușmanul nu sporește.” Au discutat despre țară și dragostea de țară și despre cât de important este să fim uniți. De asemenea, elevii au realizat desene pe această temă, iar câțiva au recitat poezii. În finalul activității, toți elevii s-au prins într-o horă mare, pe binecunoscutul cântec „Hora Unirii”. Fiecare copil a fost recompensat cu o diplomă pentru participarea activă la această activitate.
Elevii clasei a III-a C, coordonați de doamna P.I.P. Elena Daniela RĂȚOI au sărbătorit Ziua Micii Uniri, îmbrăcați de sărbătoare, prin diverse activități: au realizat un colaj cu imagini și informații despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, despre realizarea Unirii, au rezolvat un rebus pe aceeași temă și au cântat și dansat Hora Unirii. De asemenea, au vizionat prezentări despre Unire puse la dispoziție de doamna bibliotecar Olimpia-Ionela OLTEANU, care le-a oferit copiilor și semne de carte pe aceeași temă.
La gimnaziu, elevii clasei a VII-a B îndrumați de dl. diriginte, prof. Ioan-Cosmin LUNGU, s-au pregătit temeinic pentru marea sărbătoare a neamului românesc: au venit costumați cu costume populare, au organizat un colocviu în care au susținut referate redând cronologic desfășurarea evenimentelor Unirii Principatelor, au cântat cântece patriotice, au recitat poezii și nu în ultimul rând, au dansat Hora Unirii.
Astăzi, la 164 de ani de la acel moment glorios, ne amintim de versurile poetului Vasile Alecsandri devenite imnul Unirii Principatelor Române:
Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inimă română,
Să-nvârtim hora frăției
Pe pământul României!
Iarba rea din holde piară!
Piară dușmănia-n țară!
Între noi să nu mai fie
Decât flori și omenie!
CONSILIER IMAGINE,
Prof. Anca BRATU