O altfel de oră de matematică

Galileo Galilei afirma că „Matematica este alfabetul cu ajutorul căruia Dumnezeu a descris universul”, ceea ce se poate traduce prin faptul că matematica face parte din viețile noastre, fie că ne dăm seama de acest lucru sau nu. Ea reprezintă, negreșit, dezvoltarea tuturor tipurilor de raționament formal, deductiv și necesar, având aplicabilitate într-o multitudine de domenii, de la contabilitate la jocuri pe calculator, de la gătit la arhitectură. Trebuie doar să ne deschidem mintea și să o descoperim cu bucurie.

 

Să predai această disciplină poate fi o adevărată provocare! Profesorii încearcă prin metode cât mai diverse, mai atractive, să-i apropie pe elevi de matematică și să le faciliteze procesul de învățare. Conceptul „Lesson Study” este cunoscut ca fiind o modalitate prin care o echipă de profesori planifică o lecție, observă și se gândesc la un plan de îmbunătățire a predării. Scopul este ca elevii să asimileze cunoștințele cât mai eficient. În lume, termenul „Lesson Study” a apărut  în Japonia (1872) sub denumirea „jugyou kenkyuu”. În ultimele decenii însă, această practică s-a răspândit în Anglia, Australia și alte țări, devenind un model de urmat în pregătirea profesională internă/în școală a profesorilor.

 

Echipa formată din profesorii:  Constantin Lomaca (prof. Franconian International School Erlangen, Germania), Corina Chesnoi (prof. Școala Gimnazială Nr.18 „Jean Bart” Constanța)  și Oana Pop (prof.  Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara) au conceput lecția „Descompunerea numerelor naturale în produs de puteri de numere prime”, cu scopul realizării primului studiu de lecție (Lesson Study) din România. Lecția a fost susținută de dna prof. Chesnoi Corina, vineri, 13 octombrie 2023 în cadrul orei de matematică de la clasa a VI-a B.

 

S-au avut în vedere următoarele competențe: motivarea elevilor pentru actul de învățare, folosirea metodelor interactive bazate pe lucrul în echipă, formarea deprinderii elevilor de a pune întrebări care să-i ajute în soluționarea cerințelor. În cadrul orei, elevii au participat constructiv, au fost adaptabili, au contribuit cu idei, au lucrat foarte bine în echipă și s-au ajutat unii pe alții. A fost, cu siguranță, o altfel de lecție pentru elevi, feedback-ul fiind unul pozitiv.

 

De asemenea, echipa de Lesson Study s-a întâlnit cu profesorii școlii și după ce au aflat mai multe despre cum s-a ajuns la o astfel de lecție, au dezbătut colegial o mulțime de provocări contemporane ale profesorilor.

CONSILIER IMAGINE,

Prof.  Anca BRATU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>