Dorința de a citi cu voce tare

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ este ziua în care se sărbătorește dorința de a citi cu voce tare, de a împărtăși cuiva drag o lectură de suflet și de a petrece timp de calitate împreună. În România, evenimentul a început să fie marcat din anul 2015, fiind preluat de Asociația „Citim Împreună România”, și se desfășoară în prima zi de miercuri din luna februarie.

 

Anul acesta, ziua de 1 februarie – ZICI –  i-a cuprins pe micii noștri elevi în activități variate de lectură împreună cu doamnele învățătoare, colegii lor și doamna bibliotecar, Olteanu Olimpia Ionela. Zgribuliți de frigul lui Făurar, copiii de la clasele pregătitoare s-au încălzit cu ceai și biscuiți la bibliotecă și s-au așezat cuminți să asculte povestea lecturată de PIP Ivașcu Alina. Doamna profesor de înv. primar Vlaicu Elena-Janina le-a creat elevilor săi de la CP B cărticele pe măsura lor, din care fiecare s-a străduit să citească un fragment. Drept recompensă pentru strădanie, au primit diplome de Mici Cititori.

 

Elevii de la clasa IB, coordonați de PIP Rusu Marinela Florinela, au citit cu bucurie din cartea lor preferată, dând ștafeta următorului coleg, apoi au audiat povestea lui „Harap-Alb” pe baza căreia au realizat fișe de lectură și un desen cu personajul preferat.

 

La clasa a II-a A, PIP Ion Florentina a invitat mămica Grigore Alina să le citească copiilor din cartea Lebedele de H.CH. Andersen.

 

Elevii claselor a III-a C  au bucurat urechile doamnei lor învățătoare, PIP Rățoi Daniela, cu câte un fragment din poveștile care i-au impresionat și din care au transmis mai departe copiilor mesajul învățat. Apoi au confecționat brățări – cărți și au primit diplome de Cititori și buni ascultători de povești. Împreună cu colegii de la clasa a III-a B, au fost întâmpinați de doamna bibliotecar cu surprize plăcute și cu un cald îndemn de a nu înceta niciodată să citească. „Cărțile sunt o comoară!” le-a amintit doamna Rățoi și ele ne sunt aripi în zborul spre lumea poveștilor.

 

Clasa a IV-a A s-a alăturat evenimentului ZICI organizat de Asociația „Citim Împreună România” sub sloganul „O carte, un glas, multe urechi”. Cartea a fost Recreația mare de Mircea Sântimbreanu, glasul a fost al doamnei profesor de învățământ primar Marin Florentina, iar urechile copiilor au fost ascultătoare și dornice de noi și minunate aventuri. Ei au primit cu drag semnele de carte propuse de organizator, dar au creat și unele originale pentru cărțile lor preferate, despre care au povestit la finalul activității.

 

Ziua aceasta a fost plină de farmec, de povești noi și vechi, de întâlnirea cu noi personaje de la care copiii au tras învățăminte, de fascinația călătoriei pe alte tărâmuri fără a face un pas. Nimeni nu a plecat acasă neatins de magia lecturii, de emoția conectării la ceilalți prin intermediul unui glas. J.K. Rowling (autoarea seriei de cărți „Harry Potter”) a ajuns la concluzia că „dacă nu îți place să citești, înseamnă că n-ai găsit cartea potrivită”… și urechile să te asculte, am spune cu ocazia Zilei Cititului Împreună!

CONSILIER IMAGINE,

Prof.  Irina ROȘU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>