Casa mea, casa ta… asta este Dobrogea!

Casa noastră, Dobrogea!

Casa mea, casa ta…

Asta este Dobrogea!

 

Stau în liniște pe-o barcă…

Când răsare soarele.

Chiar de știu că nu poate s-o facă

Simt că-mi strigă numele.

 

Și-ncerc să mă-ndepărtez,

Ușor ușor să mă calmez,

Dar nu pot să stau departe,

Ea mă cheamă mai aproape.

 

Și când vine ziua,

Vreau să stau întinsă,

Înconjurată de plante și natura mixtă

Dar o parte din mine nu este completă…

Atunci ea ma strigă.

Casa mea, casa ta….

Asta este Dobrogea!

 

Și când vine noaptea,

Sunt atât de obosită

Dar aud marea

Și mă simt mai liniștită.

 

Iar până ziua următoare,

Mă pun la somn ca să visez

Iar în vis văd Dunărea uluitoare

O priveliște ca din povești.

 

A venit iar dimineața,

 

Atunci ea ma strigă.

Casa mea, casa ta.

Asta este Dobrogea!

 

Cu peisaje speciale

Și cu oameni de valoare!

        Versurile elevei Drăguț Bianca (clasa a 8-a A, diriginte, prof. Crânguș Mirela) nu au fost nicicând mai grăitoare, într-o zi în care facem arc peste timp și ne amintim cum mândra noastră Dobroge se unea cu Țara la data de 14 noiembrie 1878.

 

Mândri întâi de toate, copiii lui Jean Bart și-au unit inimile dobrogene și au desfășurat o serie de activități în care am simțit cu toții că aparținem aceluiași neam! Căci ce-ar fi plaiul nostru dobrogean fără ai săi feciori, copii calzi și inimoși ce pășesc, an de an, pe drumul tradiției dobrogene?

 

La 144 de ani de la „Reintegrarea Dobrogei la Statul Român”, Școala lui Jean Bart s-a însuflețit nu doar prin datini, prin istorie, sau prin iubirea față de neam și de țară, ci mai ales prin mesajul transmis de elevii noștri: „Casa noastră, Dobrogea!”

 

Sub culorile vii ale portului popular, elevii claselor V-VII au participat la Simpozionul dedicat „Împlinirii a 144 de ani de la revenirea Dobrogei la ţară, organizat de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, unde au încântat audiența cu al lor recital de folclor autentic. Sub îndrumarea doamnei Alina-Diana Burciu (profesor de muzică) și a doamnei Mariana Momciu (profesor de religie creştin ortodoxă şi membru al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România), ai noștri au interpretat „Şi-am zis verde Siminoc” (din repertoriul interpretului Marian Cozma), „Pirifanî” (din repertoriul formaţiei Pindu Gigi) şi o melodie turcă „Mavişim”. Cu sufletul deschis spre ținutul nostru dobrogean, JeanBartienii au amintit tuturor, mari și mici, că ținutul dintre Dunăre și Marea Neagră, acest mozaic de culturi, este un izvor nesecat de talente.

 

Animați de același spirit patriotic au fost și elevii clasei a 6-a B. Coordonați de doamna profesor Gabriela Lungu, JeanBartienii dintr-a șasea au discutat despre însemnătatea acestei zile și au citit poezia „Trei, Doamne, și toți trei!”, de George Coșbuc. 

 

Cu mic, cu mare, în semn de mândrie și devotament față de istoria noastră, elevii claselor primare au marcat această zi deosebită cu o horă dobrogeană, iar elevii clasei a 7-a B, împreună cu domnul profesor Ioan–Cosmin Lungu, au încheiat seria evenimentelor dedicate Dobrogei, prin proiecte, referate şi colocvii ce fac referire la: „Comunităţi şi etnii din Dobrogea”, „Datini şi obiceiuri din folclorul dobrogean”.

 

„Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră!”, transmitea Carol I în Proclamaţia către dobrogeni, în ziua de 14 noiembrie 1878. Astăzi, o lecție pe care o predăm negreșit, copiilor noștri, este mândria de țară, de istorie, de neam. Și astfel, putem privi cu încredere spre viitor, spre adevărata moștenire a națiunii noastre: copiii!

 

            La mulți ani, Dobrogea noastră! La mulți ani, dragi dobrogeni!

CONSILIER IMAGINE,

Prof. Alexandra Andreea ILIE

Bibliotecar Olimpia-Ionela OLTEANU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>