Ziua Națională a României!

Deșteaptă-te, Române, din somnul cel de moarte,

În care te-adânciră barbarii de tirani!

Acum ori niciodată, croiește-ți altă soartă,

La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani!

Sărbătoarea Zilei Naționale a României aprinde mereu în inimile noastre mândria de a fi Români, dorința de a ne aminti trecutul zbuciumat al acestui popor binecuvântat de Dumnezeu, dar și mult încercat de „tirani” și „dușmani”. 1 Decembrie este ziua când România a devenit Mare, întreagă la trup și suflet, iar JeanBartienii sărbătoresc!

Românașii de la clasele pregătitoare au fost conduși `de mânuță` de doamnele învățătoare Rățoi Elena-DanielaMicu Laura Elena și Anisie Simona prin povestiri istorice cu eroi curajoși, prin locuri pitorești din România, unde au descoperit portul popular românesc și simbolistica cusăturilor tradiționale, îndeletnicirile și meșteșugul strămoșilor noștri, dar și semnificația steagului nostru. Cu mirare în ochi și emoție în suflet, copiii au învățat ce înseamnă să fii Român!

Clasa pregătitoare C nu a uitat nici de Sf. Andrei, de ziua căruia, conform tradiţiei, se pune grâu la încolțit, grâu ce aduce noroc şi belşug în casă, dar poate prevesti și cum va fi anul următor. În noaptea de revelion vor verifica grâul pus la încolţit de Sfântul Andrei şi, în funcţie de cum creşte acesta, ei vor avea sau nu noroc, belşug şi împliniri. Doamne ajută să crească grâul des şi înalt!

„Cea mai frumoasă poveste despre Marea Unire” le-a deschis ochii elevilor clasei IA (PIP Marin Florentina) despre îndârjirea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria și despre sacrificiul și temeritatea poporului român, care au condus către îndeplinirea visului României Mari! De 1 Decembrie 1918 a fost încununarea eforturilor tuturor provinciilor românești de a fi liberi să se numească Români, să vorbească Limba română și să trăiască în credința creștin-ortodoxă. În acest spirit, copiii au realizat felicitări pentru a sărbători România, în care au cuprins cele mai sincere gânduri pentru țară. Apoi au format o horă mare împreună cu colegii mai mici, în curtea școlii, și au strigat înflăcărați „La mulți ani, România!”

În Hora Unirii s-au legat și elevii claselor a II-a, alături de PIP OanaGeorgiana Dragalina, PIP Janina-Elena Vlaicu și PIP Alina Ivașcu-Keusch. Îmbrăcați de sărbătoare, în costume tradiționale românești, copiii au încins o horă, ignorând frigul cu entuziasmul specific copilăriei, cu sclipiri în ochi, râsete pline de inocență și bucuria de a fi Români!

Elevii clasei a III-a B, împreună cu doamna lor învățătoare, Rusu Florinela-Marinela, au învățat semnificația istorică deosebită a acestei zile, importanța păstrării sentimentului patriotic și memoria strămoșilor vie în sufletele lor. Intonarea imnului României le-a întărit mândria de a fi descendenții unor oameni curajoși și iubitori de neam și patrie. Iar prin recitarea poeziei „Am trei flori” de Vasile Romanciuc, elevii au deslușit metafora celor trei culori ale steagului românesc.

Am trei flori alese –

Cresc, din veac, pe lume

În același suflet,

 

În același nume.

Clasa a III-a C a lecturat povești cu conținut istoric, presărate cu explicații de către PIP Petrica-Alina Cazacu. Aceasta le-a pregătit fișe de lucru speciale dedicate României, pentru o învățare mai ușoară despre simbolurile și tradițiile noastre într-un mod distractiv. Copiii au încheiat activitatea cu realizarea unor obiecte cu semnificație și a unei expoziții cu acestea: brățări și coliere din paie colorate în culorile steagului României.

Dna învățătoare Mărgineanu Florentina (clasa a IV-a B) a marcat ziua de 1 Decembrie – realizarea unui vis al românilor, prin povestiri despre semnificația acestei zile, despre admirabila performanță a românilor din provinciile istorice românești, care au fost capabile să-și ia soarta în propriile mâini și să-și decidă viitorul. Punctul culminant al activității lor a fost intonarea cântecului „Câte țări sunt pe pământ”, melodia aparținându-i marelui muzician George Enescu.

Corul școlii, coordonat de Dna profesor de muzică Burciu Alina Diana și format din elevii de gimnaziu, a încântat auditoriul cu două cântece alese, Țara mea-i un colț de rai și Colindul Sf. Apostol Andrei, invitat de onoare la eveniment fiind Dna Director a Muzeului Național de Istorie și Arheologie, Lavinia Dumitrașcu, care a rămas impresionată și emoționată de profunzimea vocilor elevilor și de mesajul puternic patriotic transmis de micii artiști. Dna Dumitrașcu le-a amintit copiilor prezenți importanța datoriei de român de a menține flacăra identității românești aprinsă. „Suntem datori rădăcinilor! Dacă rădăcinile se usucă, și țara se usucă!” le-a spus dânsa într-un discurs – scurt periplu prin istoria României pentru o mai bună înțelegere a formării statului unitar și a datoriei pe care o avem față de memoria strămoșilor, dar mai ales față de urmașii noștri. Nu uitați, mai presus de tot, iubiți-vă țara! La mulți ani, Români! a fost finalul discursului său.

Pe ritmuri de muzică patriotică a sărbătorit și clasa a VII-a A, împreună cu doamna lor dirigintă, profesor Zaharia Elidia-Carmen, cunoscuți fiind pentru sufletul lor de artist și pentru pasiunea cu care se manifestă în momente de sărbătoare!

Noi suntem români, iar elevii noștri își creează identitatea de Român de la cele mai mici vârste, prin educație și exemple date de la părinți, bunici, profesori și alți adulți importanți din viața lor. Așadar, într-un glas vă urăm celor ce ne sunteți parteneri în educație:

La mulți ani, România! La mulți ani, românași și româncuțe!

CONSILIER IMAGINE,

Prof. Irina ROȘU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>