Suntem toți copiii lumii!

Motto: „Copilul trebuie să știe că este un miracol, că încă de la începutul lumii și până la sfârșitul ei, nu va mai fi niciun copil ca el.” (Pablo Casals)

Toți copiii merită! Merită să crească liber și sănătoși, să fie iubiți și respectați. Toți copiii pot să viseze. Să cucerească universul, să cadă, să se ridice, să încerce, să eșueze și apoi să o ia de la capăt. Toți copiii au dreptul. Au dreptul la viață, la identitate, la familie, la joacă, la prieteni, la educație. Fiindcă toți sunt copiii lumii: unici, diferiți și egali în drepturi!

În anul în care sărbătorim 35 de ani de la adoptarea Convenției ONU cu privire la drepturile copiilor, 20 noiembrie este o zi în care reinventăm un viitor mai bun pentru fiecare copil ce poartă numele lui Jean Bart în piept. Într-o școală în care vocea elevilor contează, credem cu tărie în libertatea lor de exprimare și îi încurajăm să gândească și să formuleze liber opinii, idei, emoții.

Activitatea Suntem diferiți, dar avem aceleași drepturi!, i-a ajutat pe elevii clasei a 4-a B (prof. înv. primar Florentina Mărgineanu) să se cunoască mai bine pe sine și să devină mai încrezători în forțele proprii, să se exprime mai liber și să fie mai toleranți unii cu ceilalți. Au participat la cea mai captivantă dezbatere despre drepturile copiilor, dar și despre responsabilitățile care derivă din drepturile acestora. Apoi, și-au pus culorile la treabă și au redat prin desen drepturile studiate, responsabilități și opinii ce nu vor rămâne doar pe hârtie. Fiindcă toate acestea vor avea, cu siguranță, un impact în viața de zi cu zi.

Însă explorarea lor prin drepturile copilului nu s-a oprit aici. La o vârstă la care abia încep să își contureze oarecum noțiunea de „viitor”, micuții s-au dovedit extrem de interesați de povestea impresionantă a lui Sister Zeph, profesoara originară din Pakistan ce a pus bazele unei școli la ea acasă, pe când avea doar 13 ani.

            Încurajați să își dezvolte spiritul civic și gândirea critică, micuții de la clasa a 4-a B au luat parte la cel mai  palpitant proces din Curtea lui Jean Bart. Receptivi și dezinvolți, au „deschis un dosar”  la „Tribunalul pentru drepturile copilului”, și-au intrat în rol și au dezbătut un caz privind încălcarea unui drept de copil. Admirându-i și ascultându-i, avem convingerea că ei sunt viitorul nostru de mâine!

Unindu-și vocile în solidaritate cu toți copiii lumii, Fabricanții de zâmbete din Consiliul Elevilor au pus la cale pentru toți elevii școlii un Escape Room cu tema Drepturile Copilului. JeanBartienii claselor 5-8 au devenit eroii unei experiențe educative interactive, parcurgând, împreună cu diriginții lor, un joc ce dezvoltă gândirea logică, antrenează perseverența și lucrul în echipă. Și ce energie au avut toți curajoșii ce și-au pus mintea la contribuție pentru a găsi toate indiciile care i-au ghidat spre evadare!

 De Ziua Mondială a Drepturilor Copilului, copiii noștri pledează pentru drepturile lor. Iar noi, adulții, îi ascultăm, îi acceptăm, îi sprijinim, îi ajutăm să își cunoască fiecare drept. Și uite-așa creștem oameni mari, fericiți, pregătiți pentru viață! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>