Cele mai simple cuvinte cu care poți începe o conversație și care pot schimba o față gânditoare cu una zâmbitoare!
Ziua de miercuri a fost dominată de culoarea galbenă în clasele primare, pentru a transmite căldura și lumina gândurilor bune, a simpatiei și empatiei, dincolo de cuvinte.
Doamnele învățătoare au pregătit pentru cei mici activitatea „Învățam despre empatie, simpatie, antipatie”, cuprinsă în proiectul „Școala bunului simț”. Elevii au urmărit filmulețe educative din care au aflat ce înseamnă să fii empatic, când poți avea sentimente de simpatie sau antipatie față de cineva și mai ales ce consecințe pot avea aceste sentimente. Cei mai mici dintre școlari au jucat jocuri interactive în care și-au asumat diferite roluri, urmărind „pe viu” reacția colegilor în anumite situații. Apoi au vorbit despre ei și despre propriile sentimente determinate de comportamentul celorlalți. Poezia Țica-Emoțica, de Oltea Paraschiv, i-a învățat varietatea de emoții pe care le poartă fiecare în inimioară, alegând pe rând emoticonul care îi reflectă starea emoțională.
„Floare asta bunăoară, o avem în inimioară.
În petale colorate sunt emoțiile, toate…”
Jocurile de simpatie și antipatie i-au antrenat pe elevii claselor a III-a și a IV-a să „intre în papucii celuilalt”, să răspundă la întrebarea „Ce îți place la mine?” și la câteva întrebări de reflecție pe baza unor situații prezentate.
Aceste activități i-au învățat pe copii să fie empatici unii cu ceilalți, cum să gestioneze simpatia, dar și antipatia într-un mod constructiv, ajutându-i să înțeleagă diversitatea și importanța relațiilor pozitive, cum să fie mai buni și mai înțelegători unii cu alții.
Toate emoțiile sunt bune, fiind „armele” noastre de a relaționa cu ceilalți, iar elevii noștri nu sunt niciodată prea mici să învețe această lecție de viață, în mod sănătos!
CONSILIER IMAGINE,
Prof. Irina ROȘU