Ziua Internațională a Mării Negre

     În fiecare an, la 31 octombrie este marcată Ziua internaţională a Mării Negre. Această sărbătoare își are originile în anul 1996, atunci când a fost semnat (de către cele şase ţări riverane Mării Negre, respectiv Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina) planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră, cu scopul de a ameliora și de a proteja ecosistemul acesteia. Ce înseamnă, mai concret, acest plan?! El reprezintă, pe scurt, promisiunea unui viitor mai bun pentru cei circa 16 milioane de oameni care locuiesc în zona de coastă a Mării Negre și activitatea multor oameni care își dedică timpul și energia pentru a ajuta la protejarea mediului.

      

     Ziua Internațională a Mării Negre este, cu siguranță, si o sărbătoare îndrăgită de copii. Pentru a marca frumos această zi, elevii clasei a II-a B, coordonați de prof. înv. primar Mărgineanu Florentina, au realizat activitatea „Noi și marea”, care a stimulat curiozitatea copiilor despre Marea Neagră. Au avut loc discuții pe baza materialului Powerpoint prezentat, la ora de AVAP au realizat desene reprezentând viețuitoarele din mare și, în cadrul activității, s-a realizat o expoziție. Cum mereu încurajăm creativitatea micuților, elevul Modoveanu Eduard–Ștefan și-a prezentat poezia compusă de el, „Eu și marea”, cu care va participa la un concurs și pe care a dorit să v-o împărtășească aici.

 

EU  ȘI  MAREA

de Moldoveanu Eduard–Ștefan, clasa a II-a B

 

Dimineața privesc marea…

Razele mândrului soare

Mângâie marea cea mare.

 

La amiază privesc marea…

Valurile ei înspumate

Alungă pescărușii, departe.

 

Noaptea privesc marea…

Luna și cu stelele ei lucitoare

Luminează peste întinsa mare.

 

Privesc marea și o iubesc !

În Constanța îmi place ca să trăiesc !

 

S-a discutat și despre poluarea mării, care are efecte negative nu numai asupra ecosistemului marin, dăunând viețuitoarelor, ci și asupra oamenilor. Elevii au înțeles astfel cât este de important ca oamenii să conștientizeze importanța protecției Mării Negre și să acționeze responsabil spre salvarea acesteia.

 

Și elevii claselor a V-a A (prof. diriginte Zaharia ElidaCarmen) si a V-a B (prof. diriginte Chesnoi Corina), coordonați de dra. prof. de ed. plastic Andreea-Nicoleta Cosma și-au unit forțele pentru a aduce câteva valuri de mare pe holurile școlii noastre. Panourile informative au prins viață, decorate cu viețuitoare native Mării Negre interpretate și reimaginate prin imaginația copilăriei. Specii precum delfinul, morunul, crabul, dorada, hamsia sau căluțul de mare așteaptă să fie admirați de toți elevii, profesorii și vizitatorii Școlii Gimnaziale Jean Bart!

 

Nici grădinița nu a dat înapoi de la aceasta sărbătoare. Grupa mijlocie A „Albinuțele” (coordonator dna. educatoare Cerasella Andrieș) s-a alăturat în proiectul „Pământul oamenilor” și a sărbătorit Ziua Internațională a Mării Negre.  Copii au văzut documentare despre Marea Neagră, au pictat vapoare și au confecționat bărcuțe. A fost o zi specială care s-a încheiat cu o expoziție în curtea grădiniței.

 

În acest context, Ziua Internațională a Mării Negre reprezintă o ocazie minunată de a vorbi despre Marea Neagră și de a găsi modalitățile prin care fiecare din noi poate participa la protejarea mediului marin.

 

      „Marea, odată ce și-a aruncat vraja, te ține prins în mrejele ei pentru totdeauna.”Jacques Yves Cousteau (explorator al vieții subacvatice)

CONSILIER IMAGINE,

Prof.  Anca BRATU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>