Homme libre, toujours tu chériras la mer ! Pe 31 octombrie 2015, de Ziua Internațională a Mării Negre, Şcoala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart” Constanţa a inaugurat eco-proiectul „Pământul oamenilor”, prin trei activităţi educative simultane. Noblesse oblige: nu degeaba ne numim „Jean Bart” şi suntem parteneri cu Fregata „Mărăşeşti”! La mer, la mer, toujours recommencée… Ţineţi minte cum se cheamă revista şcolii noastre? Exact: „Ţărm de mare”…
Imaginile din galeriile de mai jos grăiesc de la sine. La fel ca bibliografia subtilă şi ultramarină, din filgranul introducerii de mai sus (Charles Baudelaire, Antoine de Saint-Exupéry, Paul Valéry, Jean Bart). Cât despre activităţile educative propriu-zise, doamna profesor de geografie Loredana Busuioc, directorul şcolii noastre, dovedeşte că despre „Marea Neagră, prietena zilelor noastre de vacanţă, ce ne alintă şi ne răcoreşte, oferindu-ne cadrul unor lungi plimbări, propice introspecţiei, scufundării în adâncurile noastre”, nu se poate vorbi decât cu pasiune şi cu maximă însufleţire… Dar şi cu un cert talent jurnalistic, de nu cumva literar:
„De Ziua Internaţională a Mării Negre am găsit pretextul să descoperim unicitatea acestor întinderi de apă.
Cu talent, am zugrăvit forme marine grupate în crâmpeie de expoziții, atât pe la noi, cât şi prin alte şcoli…
Apoi ne-am grupat, am analizat şi am prezentat diverse aspecte ale lumii marine: specii unice ce vieţuiesc în Marea Neagră, lipsa vieţii în adâncuri şi prezenţa hidrogenului sulfurat, un gaz toxic ce se acumulează din lipsa mişcărilor verticale, specii relicte din perioada glaciaţiunilor, geneza acestei mări; ne-am luptat în idei, ca nişte adevăraţi specialişti în biologie sau în geografie, cu o incredibilă pasiune…
Şi pentru că alții au ţinut să vadă mai multe cu ochii lor, doi profesori inimoşi din şcoala noastră au plecat cu cei curioşi să descopere, la Muzeul Marinei Române, dovezile locuirii, explorării şi importanţei umane şi economice a bazinului Pontus Euxinus.”
În fiecare an, la 31 octombrie, este aniversată Ziua Internațională a Mării Negre. Pe 31 octombrie 1996, cele șase țări riverane Mării Negre — Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina — au semnat Planului Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră, document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru protejarea Mării Negre. Activităţile pe care le derulăm urmăresc responsabilizarea generaţiilor de mâine față de mediul marin și de coastă, pentru a împiedica poluarea acestora. (Va urma…)