„ZICI cu lipici”: Citim împreună cu scriitorul Florin Bican!

„O carte primește o nouă viață atunci când se discută despre ea. Nu autorul dă viață unei cărți, cititorul este cel care îi dă viață”, spunea atât de frumos Florin Bican în cadrul unui eveniment online inedit, la care au luat parte elevii școlii noastre cu nume de scriitor.  

Astăzi, am fost ZICI cu lipici: „legați prin cititul împreună.” De Ziua Internațională a Cititului Împreună, Școala Gimnazială Nr. 18 „Jean Bart” Constanța s-a bucurat de o întâlnire de suflet cu scriitorul Florin Bican. Elevii clasei a 2-a A, coordonați de prov. înv. primar Florentina Marin, au pornit în cea mai frumoasă călătorie, împreună cu mult îndrăgitul Apolodor („Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor” de Florin Bican).

Așteptam cu nerăbdare întâlnirea, chiar reîntâlnirea cu invitatul nostru special de astăzi. De Florin Bican ne leagă amintirea unei experiențe unice, iar din această frumoasă călătorie nu puteau lipsi cei care au explorat cu atâta emoție romanul „Tropice Tâmpe”, în anul 2019, când obțineau Premiul I la Festivalul de Book-trailere Boovie. Pentru că nu puteau rata întâlnirea cu poveștile pline de umor ale scriitorului lor preferat, Anastasia Neculai, Cornelia Popescu, Maria Enciu și Oana Oprea (absolvente), coordonate de prof. Alexandra-Andreea Ilie, și-au dorit să participe la eveniment și să împărtășească celor mici o parte din aventura lor.

 

Oriunde ne-am afla, cititul ne unește și ne „lipește” de cărți. Întâlnirea cu un scriitor, dincolo de paginile cărții, aduce lectura mai aproape de sufletul copiilor și îi motivează să citească iar și iar opera acestuia.

Ce au învățat elevii noștri explorând prin lumea plină cu povești a scriitorului Florin Bican? Ei bine, au descoperit că aventura prin alte lumi și prietenia cu eroii acestora nu se încheie niciodată pentru un cititor. Cu ochi atât de curioși și de vioi, cei mici au ascultat poveștile captivante ale autorului și i-au pregătit chiar și o surpriză, cântând și recitând versuri din „Apolodor” (interpretat de Ada Milea).    

 

„Noi nu scriem decât ceea ce citim. Singura sursă de inspirație când scrii o carte, nu poate fi decât lectura: alte cărți”, răspundea Florin Bican la întrebarea micuței Antonia Babu – „Cine v-a inspirat?”.  

Întrebările celor mici dar și ale celor mari nu conteneau: „La câți ani ați început să scrieți?” (Livia Brașoveanu), „Când ați publicat prima carte?” (Mara Ivașcu), „Cine v-a încurajat să scrieți?” (Iustin Isai), „Aveți frați sau surori? Dacă da, sunt și ei scriitori?” (Melisa Mocanu), „Cum este să fii scriitor?” (Anastasia Neculai).  Mai mult decât atât, Antonia Babu s-a documentat și a aflat despre Florin Bican că a fost profesor și a tradus cărți. Au descoperit nenumărate povești atât din cărți, cât și din copilărie. Ba chiar au aflat care este formula fermecată într-o poveste (nu o vom dezvălui, rămâne secretul nostru 😉 ). 

Copiii au primit, la rândul lor, o întrebare din partea invitatului nostru: „De ce credeți că scriitorii rămân fără inspirație?” Dacă „rămân fără idei” (răspunsul micuței Sofia Caba) nu putem ști, vă putem spune doar să „citiți cu atenție cărțile și veți găsi în ele toată inspirația” (Florin Bican)  

Nu avem cuvinte îndeajuns pentru a descrie întreaga experiență trăită astăzi de copiii noștri. „ZICI cu lipici” este o zi pe care elevii lui Jean Bart o vor purta cu drag în suflet. Mulțumim, Florin Bican! A fost o onoare să vă avem printre noi. Astăzi, simțim cu atât mai mult că faceți parte din echipa noastră. Mulțumim doamnei bibliotecar Ramona Caba și a informaticianei Mihaela Vîntu pentru sprijinul oferit în organizarea activității de astăzi!

 

Iar pentru toate cuvintele nerostite, rândurile de mai jos valorează cât o mie:

„Cum v-ați simțit când v-ați întâlnit cu cititorii?” întreabă, curioasă, micuța Irina Mihăiesei. „Întâlnirea cu cititorul este ca și cum ai intra în cartea ta. Cititorul reflectă cartea pe care ai scris-o. Cititorii unei cărți au tot dreptul să se numească eroi, personaje ale cărții. Apoi, cum să nu îți placă să te întâlnești cu eroii cărții tale? O carte primește o nouă viață atunci când se discută despre ea. Fără cititori, o carte pur și simplu nu ar exista.” (Florin Bican)

 

„Și v-am spus povestea așa!”

 

CONSILIER IMAGINE,

Prof.  Alexandra Andreea ILIE

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>