ZEL: 26 septembrie

Ziua Europeană a Limbilor este o manifestare care celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul / multilingvismul, învățarea limbilor străine pe durata vieții. Aceasta sărbătoare are ca obiectiv să atragă atenția publicului asupra importanței învățării limbilor străine și să îl sensibilizeze cu privire la existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor. Manifestarea a debutat în anul 2001, an care a fost declarat de Consiliul Europei „Anul european al limbilor vorbite. De atunci, în fiecare an, la 26 septembrie, în fiecare din cele 45 de state membre ale Consiliului Europei, se sărbătorește Ziua limbilor vorbite.

            Cu atâția copii entuziaști, pasionați de limbile străine, aceasta zi nu putea trece pur și simplu, fără a fi marcată așa cum se cuvine.

La clasele primare elevii clasei a IV-a B, îndrumați de prof. Anca Bratu, au urmărit o prezentare video despre limbile vorbite în Europa și, cu interes au participat la exercițiile de îmbunătățire a pronunției și a fluentei („tongue twisters”), adică acele construcții de fraze cu sunete asemănătoare, care spuse rapid, ajung să năucească până și pe cel mai structurat vorbitor. Mai stâlcit sau chiar surprinzător de corect, cei mici s-au amuzat și și-au testat abilitățile în ceea ce privește pronunția și accentul în limba engleză.

La clasele de gimnaziu elevii au sărbătorit Ziua Europeană a Limbilor alături de prof. Irina Roșu, în spirit ludic, prin jocuri desfășurate online – garticphone și Geoguesser – care le-au stimulat curiozitatea și creativitatea și, prin care și-au pus la încercare cunoștințele generale. Au descoperit importanța diversității lingvistice în Europa printr-un joc de „Guess the language”, în care copiii au ascultat oameni obișnuiți vorbind în limba lor natală și au încercat să ghicească acea limbă. Atmosfera de joc și joacă au încurajat copiii să descopere interculturalitatea la nivel european, și importanța cunoașterii mai multor limbi străine.

Și pentru că Jeanbartiștii învață pentru viață, au înțeles că o parte importantă din educația lor vine din bogăția culturală a Europei pe care o pot descoperi prin intermediul comunicării într-o limbă străină.  

CONSILIERI IMAGINE,

Prof.  Anca BRATU și prof. Irina ROȘU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>