Școlile povestesc despre migrație pe www.parlezvousglobal.org

PVGPe 18 decembrie 2014, cu ocazia Zilei Internaționale a Migrației, ONG-urile partenere în proiectul internaţional Parlez-vous global, proiect în care este inclusă şi Şcoala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart” Constanţa, lansează site-ul www.parlezvousglobal.org, un spațiu social și educativ, disponibil în 5 limbi, dedicat școlilor din învățământul pre-universitar din Europa și din Africa.

În fiecare an, pe 18 decembrie, sărbătorim Ziua Internațională a Migranților, stabilită de Națiunile Unite în anul 2000, la 10 ani după adoptarea Convenției internaționale pentru protecția drepturilor tuturor muncitorilor migranți și ale membrilor familiilor acestora, care a fost adoptată pe 18 decembrie 1990.

Incidentul tragic care a avut loc în anul 1972 a fost cel care împins comunitatea internațională să discute despre drepturile emigranților: un camion – care oficial ar fi trebuit să transporte marfă – a avut un accident în tunelul din Mont-Blanc; 28 de persoane, care se îndreptau dinspre Mali către Franța, pentru a-și construi un viitor mai bun, și-au pierdut viața, fiind ascunși în remorcă.

Drumul parcurs pentru adoptarea Convenției a fost unul lung, dar și mai lung este cel pentru ratificarea ei la nivel mondial, mai puțin de 50 de state semnând Convenția până în prezent. Din păcate, printre acestea nu se numără niciuna dintre cele patru țări europene implicate în proiectul „Parlez-vous global?”: Italia, Franța, Austria, România, spre deosebire de țările africane implicate în proiect: Senegal, Benin și Burkina Faso, care au ratificat această Convenție.

„Parlez-vous global?” este un proiect finanțat de Uniunea europeană, Fondazioni4Africa și Fondazione De Agostini, al cărui obiectiv este ca 12 000 de cadre didactice și 35 000 de elevi să dobândească competențe care să îi ajute să abordeze problematica dezvoltării globale, utilizând TIC4D (Tehnici și Tehnologii de Informare și Comunicare pentru Dezvoltare) și jurnalism cetățenesc, pentru a favoriza integrarea tematicii migrației și cetățeniei globale în programele școlare.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Migrației, ONG-urile partenere în proiectul „Parlez-vous global?” (CISV, ACRA-CCS, COSPE, COOPI, Sudwind Agentur, APDD-Agenda 21, UNMFREO), Asociația italo-senegaleză Stretta di Mano și Compagnia di San Paolo lansează site-ul multilingv www.parlezvousglobal.org.

Site-ul – al cărui conținut este disponibil în limbile italiană, franceză, română, germană și engleză – este dedicat elevilor și cadrelor didactice din învățământul pre-universitar. El este, înainte de toate, un spațiu educativ, unde puteți găsi planuri de lecții sau de unități de învățare, activități practice și o mulțime de idei pentru a lucra la clasă pe tematica migrației și a cetățeniei globale. În egală măsură, site-ul conține și un ansamblu de unelte, prin care puteți căuta în funcție de vârstă, grup țintă sau grad de cunoștințe și unde puteți găsi instrumente pentru a identifica și pentru a evalua „noile” competențe de cetățenie globală. În fine, parlezvousglobal.org este un spațiu social, o comunitate de școli din Europa și din Africa, care împărtășesc din munca și din experiențele pe care le-au avut în anul 2014 (cursuri, ateliere, vizite, schimburi, etc.).

Poza de fundal Facebook

Participarea pe site-ul proiectului este deschisă tuturor: nu există condiții speciale pentru a te înregistra, dar trebuie să fii dornic să experimentezi și să împărtășești cu ceilalți experiențele tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>