Săptămână „incendiară”, la Școala lui Jean Bart…

S-a dat alarma la Școala Gimnazială Nr. 18 „Jean Bart” Constanța! Timp de câteva zile, un clopoțel diferit a sunat în întreaga școală…

 

            Activitățile din cadrul proiectului „SOS Fire in schools îi ajută pe copii să conștientizeze despre riscurile cauzate de un incendiu sau cum să acționeze în cazul în care izbucnește un incendiu. Micuții JeanBartieni ai clasei a 3-a A (prof. înv. primar Florentina Marin) au fost formați pentru a deveni ajutoare de pompieri. Astfel, „cutia cu activități” a proiectului a reprezentat o inepuizabilă sursă de materiale educative pentru elevi. Au învățat ce este și cum se produce focul,  ce pot face pentru a preveni un incendiu, cum trebuie să se comporte în situația în care a izbucnit incendiul. Articolele din ziare și albumul foto cu ilustrații ce prezintă pas cu pas etapele producerii unui incendiu, evacuarea imobilului, dar și soluții, au făcut deliciul elevilor, căci acum ei știu să recunoască diferite elemente ce pot provoca un foc.

Și cum jocul face învățarea mai ușoară și mult mai distractivă, grupați în echipe de câte șapte, copiii au experimentat jocul de cărți „Aprinde focul”. Au aflat despre triunghiul de foc, despre faptul că alăturarea celor trei elemente – material inflamabil, energie și oxigen – produc un  incediu. Printre râsete și voie bună, atmosfera din sala de clasă nu putea să devină altfel decât… „incendiară”.

 

Mai mult decât atât, ziua de miercuri a fost ocazia perfectă de a pune în aplicare tot ce au învățat în cadrul proiectului „SOS Fire in schools” și să cunoască pompieri adevărați, sosiți în curtea școlii cu autospeciale pentru o demonstrație de stingere a unui incendiu. Alături de colegii de la celelalte clase primare, au participat la o amplă activitate de informare pregătită de pompierii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență Dobrogea.

 

Fascinați de lumea pompierilor și dornici să știe cum funcționează mașinile din dotare, cei mai mici JeanBartieni din clasa pregătitoare A (înv. Viorica Păcuraru), clasa pregătitoare B (prof. înv. primar Florinela-Marinela Rusu) și clasa pregătitoare C (prof. înv. primar Alina-Petrica Cazacu), au avut șansa de a adresa întrebări și au descoperit cu ce este echipată o mașină de intervenție. Privirile micuților au zburat, desigur, și către echipamentele de protecție, dar mai ales către toate poveștile oamenilor în uniformă de pompier.

„Nu învățăm pentru școală, ci pentru viață!” rămâne deviza școlii noastre, ce ne ghidează nu doar spre a atinge performanțe, dar și valori… pentru viață!


CONSILIER IMAGINE,

Prof.  Alexandra Andreea ILIE 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>