„Să învăţăm de la copiii noştri”

În perioada noiembrie 2014 – ianuarie 2015 s-a derulat, în Şcoala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart” Constanţa, programul educativ „Să învăţăm de la copiii noştri”, gândit ca o acţiune pilot.
22 de elevi din clasa a III-a A, a doamnei învăţătoare Viorica Păcuraru, şi 22 de familii au fost beneficiarii acestui program, care şi-a propus dezvoltarea personală la nivelul familiei, prin:

 1. Creşterea comunicării copil-părinte;
 2. Conştientizarea metodelor ineficiente de educaţie ale părinţilor;
 3. Dezvoltarea inteligenţei emoţionale la elevi;
 4. Implicarea părinților în mediul şcolar.

În cele 10 săptămâni de program, echipa învăţător-psiholog au dezvoltat teme dintre cele mai diverse: comunicare, lectură, bursa faptelor bune, jocul şi joaca în viaţa copiilor, etc.

Programul s-a finalizat cu o broşură scrisă de elevi, cu povestiri ale părinţilor, referitoare la vârsta şcolarităţii, şi cu o festivitate de premiere, în afara spaţiului şcolar, unde, laolaltă, părinţi şi copii s-au bucurat de rezultatele acestui program.

Gânduri de la părinţi:

 • „A fost un program diferit de tot ce a făcut până acum copilul meu la şcoală. A fost o înşiruire de acţiuni care m-au ajutat să înţeleg şi mai mult ce înseamnă să petreci timp activ cu copilul tău”.
 • „Până acum, ca părinte, m-am implicat în orice solicitare venită din partea şcolii. Acest program a fost diferit; mi s-a solicitat sa fac diverse lucruri cu copilul meu, în mediul familial, atât mie cât şi soţului meu. Am conştientizat, ca părinţi, că modelul personal este cea mai buna educaţie pentru copilul nostru. Am rămas cu obiceiul de a citi împreună, care este mult mai eficient decât acela în care noi îi spuneam copilului să citească. Avem mai multe seri de familie în care relaţionăm şi am descoperit că aceasta-l face cel mai fericit pe băieţelul nostru”.

 Gânduri de la copii:

 • „Mi-a plăcut acest program pentru că am lucrat în echipă, dar cel mai mult mi-a plăcut să fac gogoşi cu tata, la bucătărie, ca doi bărbaţi adevăraţi”.
 • „Cel mai mult mi-a plăcut când mama mi-a povestit ce făcea ea când era de vârsta mea şi am descoperit că şi ea făcea multe năzdrăvănii”.
 • „Mi-a plăcut tot programul, chiar dacă la început a fost mai greu să-i determin pe părinţii mei să facem temele de proiect împreună, pentru că aşa era pe fişă. Dar ei au înţeles şi ne-am jucat mult împreună”.
 • „Mi-a plăcut că toţi am câştigat”.
 • „Am învăţat să mă uit în ochii părinţilor mei când vreau să mă asculte ce am să le spun şi acum am mai multă încredere când vorbesc cu ei”.

Gânduri de la doamna învăţătoare, Viorica Păcuraru:

 • „Derulez cu doamna Ghiţoiu, an de an, astfel de programe educative la clasă. În acest an am salutat iniţiativa unui proiect pilot, într-o formă în care nu am mai lucrat. La final de program am descoperit o clasă de elevi dornică să folosească pauzele dintre ore pentru jocuri împreună. Este mare veselie la noi în clasă în pauză; aceasta ne ajuta să ne concentrăm mai bine la orele de curs. Sigur, am avut şi mari surprize în acest interval de timp şi mi-am înţeles mai bine elevii în contextul mediului lor familial”.

Mulţumim colectivului de părinţi al clasei a III-a A, pentru implicarea în acest program. Educaţia este o provocare pentru părinte, în fiecare etapă de creştere a copilului său, nu o greutate lipsită de soluţii!

Cei care educă copiii sunt demni de mai multă onoare decât cei care le dau viaţă; de aceea, pe lângă viaţă, dăruiţi copiilor şi arta de a trăi bine, educându-i”. Aristotel

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>