Premiile Fregatei „Mărășești”, episodul IV: Cornelia

În fiecare an, cei ce ne-au dat nume, marinarii de pe Fregata „Mărășești”, îi răsplătesc pe cei mai merituoși elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 18 „Jean Bart” Constanța cu Premiile Fregatei „Mărășești”…

Premianții de anul acesta au fost M. D. (8 A), N. R.-Ș. (7 B), B. V.-C. (6 B) și P. A. C. (5 A). D. S.-I. și B. M.-S., tinerele jurnaliste de la 7 B, din echipa dublu laureată la Concursului Național de Reviste Școlare și Jurnalism, au pregătit un set de întrebări pentru toți, și câte o întrebare particularizată pentru fiecare: • Cum arată o zi din viaţa ta? • Descrie, pe scurt, domeniul care te pasionează cel mai mult. Cum ţi-ai dat seama că iubeşti acel domeniul? Care a fost momentul hotărâtor? • Ai întâlnit oameni providenţiali? Cum te-au influenţat, pe drumul către performanţă? • Eşti o autodidactă? • Te sperie ceva, legat de viitor? • Care sunt sfaturile tale pentru cei care vor începe gimnaziul la toamnă?

Și, special pentru Cornelia, o întrebare particularizată: • Ai obţinut rezultate în domeniul geografiei. Cum te-au influenţat doamna învăţătoare şi doamna profesoară?

  • Aţi putea crede, după rezultatele obţinute în acest an şcolar, că am un program încărcat. În realitate, nu este deloc aşa. Nu sunt un copil matinal. Mă trezesc destul de târziu, profit la maximum de câteva ore de somn în plus dimineaţa, pentru că am suferit cumplit în ciclul primar din cauza programului matinal! Încep ziua cu o carte în mână mereu, chiar înainte de a face orice altceva. Mă relaxează, mă binedispune şi mă pregăteşte pentru ziua ce urmează. Apoi igiena zilnică, micul dejun şi verificarea orarului: dacă mai trebuie, reiau vreo lecţie pentru şcoală. La şcoală stau, în medie, 6 ore zilnic. Când revin acasă, după ce mănânc, în fiecare zi mă apuc de învăţat şi de făcut temele, cam încă 2 ore. La sfârşitul zilei, ies la plimbare cu prietenele mele şi căţeluşa mea, sau merg la film, la teatru, la bibliotecă, la cumpărături, la înot, la tenis etc. Ziua se încheie la fel cum a început, cu o jumătate de oră de lectură sau mai mult, dacă nu vine mama să stingă lumina!
  • În acest moment, cel mai mult îmi place GEOGRAFIA, domeniu pe care am descoperit că îl îndrăgesc în timpul clasei a V-a. Este o ştiinţă care mi-a îmbogăţit cultura generală şi mi-a stimulat memoria, atenţia şi în acelaşi timp mi-a adus cele mai frumoase şi mai dragi rezultate. Geografia este ca o poveste al cărei sfârşit încă nu a fost scris. Informaţiile pe care le primeam la şcoală erau fascinante iar eu le asimilam cu uşurinţă. Mai mult decât atât, doream să aflu mereu ce urmează şi am început să citesc diverse reviste şi cărţi de specialitate care mi-au plăcut, şi aşa am descoperit o nouă pasiune. Momentul hotărâtor a fost semestrul I din clasa a V-a.
  • Da. Am avut modele, colegi din şcoala mea dar şi prieteni din anturajul meu, care au obţinut performanţe în diferite domenii şi care m-au motivat să muncesc ca să obţin şi eu rezultate similare. De asemenea, am găsit inspiraţie şi în profesorii mei, care au avut un rol important în evoluţia mea. M-au motivat, m-au instruit, m-au ajutat, m-au încurajat, m-au susţinut, şi le multumesc tuturor celor care au contribuit la obţinerea acestor rezultate.
  • Nu. Învăţ singură acasă, dar am nevoie de profesori ca să mă îndrume pe calea de urmat.
  • Nu. Absolut nimic. Privesc la viitor cu speranţe mari, pentru a avea realizări pe măsură.
  • Le-aş sugera viitorilor boboci de gimnaziu să fie responsabili, oneşti în primul rând cu ei înşişi, precum şi implicaţi în actul educaţional. Trecerea la gimnaziu presupune despărţirea de doamna învăţătoare dar şi întâlnirea cu dascăli dornici să împărtăşească cu noi, elevii, din ştiinta lor.
  • Alături de doamna învăţătoare am făcut primii paşi în această lume fascinantă, iar aceştia au fost grei, cam ca orice început. Termenii noi, noţiunile care îmi zburdau haotic prin minte m-au cam speriat. Doamnei învăţătoare Viorica Păcuraru îi datorez faptul că a cultivat la mine, printre altele, spiritul competiţional, dorinţa de a mă autodepăşi, perseverenţa şi corectitudinea. Sunt convinsă că pentru a-mi descoperi pasiunea pentru geografie, doamna profesoară Loredana Busuioc a avut un rol deosebit de important, iar performanţa mea la geografie din acest an i se datorează. Felul în care mi-a fost prezentată povestea m-a făcut să îmi doresc să o aprofundez, şi îi mulţumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>