Bravând vremea neprielnică, circa 50 de elevi ai şcolii noastre, călăuziţi de prof. Momciu Mariana, au luat calea Bucureştiului în data de 25 octombrie 2014. Excursia s-a dorit un adevărat pelerinaj la Moaştele Sfântului Calinic de la Mănăstirea Cernica, precum şi la Moaştele Sfântului Nicolae şi ale Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, de la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti, ctitorie a voievodului-martir, unde se pot observa elemente specifice arhitecturii brâncoveneşti.
2014 a fost declarat Anul Brâncoveanu, atât de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române cât şi de către Academia Română şi de alte instituţii de cultură, la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică la Constantinopol, în 1714.
Vizita a inclus un popas la Muzeul Naţional de Artă al României, unde, în secţiunea consacrată artei vechi, elevii au putut admira obiecte de cult, veşminte liturgice, icoane şi iconostase ale mănăstirilor dispărute în perioada comunistă: Cotroceni, Văcăreşti şi Snagov. În secţiunea consacrată artei moderne, ei au putut admira lucrări ale marilor pictori şi sculptori români: Tătărăscu, Tonitza, Luchian, Grigorescu, Dărăscu, Iser, Brâncuşi şi alţii.
Un alt popas, la Muzeul de Geologie, a stârnit curiozitatea elevilor pentru pietrele preţioase şi semipreţioase, pe care le-au şi fotografiat. Dar nimic nu se compară cu nestematele sufletului, izvorând din credinţă!