Vacanța pentru cei mici (29 octombrie-2 noiembrie) le-a adus elevilor de gimnaziu „Școala altfel”. Iar școala noastră nu se dezice nici de data aceasta și le-a oferit tuturor prilej să se bucure de o varietate de „altfel” de activități. Săptămâna aceasta, cuvântul cheie a fost ALTFEL.
Astfel că, Muzeul Memoriei și-a deschis larg porțile pentru toate clasele de gimnaziu, care s-au perindat în mod organizat, câte două, câte trei, prin holurile Centrului Cultural „Jean Constantin” pentru a se desfăta într-o „altfel” de incursiune a Primului război mondial. Jocurile de lumini, realitatea virtuală, mesajele în viitor, culoarul acustic și mărturiile urmașilor celor ce au trăit acest teribil război i-au condus pe elevii noștri într-un carusel de emoții contradictorii, de uimire, tristețe, curiozitate, dar mai ales de mândrie că strămoșii noștri și-au adus aportul la terminarea acestui groaznic război. Ghidul nostru, Smaranda din Iași, ne-a mărturisit că organizatorii expoziției își doreau ca vizitatorii „să vadă istoria prin ochii artei.” Pentru noi, sigur a fost o experiență „altfel”.
Aerodromul din Tuzla i-a invitat pe elevii claselor a V-a A și B și pe cei din clasa a VI-a A să petreacă un timp de calitate urmărind aeronavele decolând și aterizând, să viziteze hangarul cu diverse aeronave și să învețe mai multe despre arta zborului controlat de piloți. Încărcați cu amintiri frumoase și cu albastrul cerului în ochi, elevii au plecat visând la o carieră în văzduh.
În același timp, elevii claselor a VI-a B și a VIII-a A s-au bucurat de o zi însorită la Corbu la Clubul de dresaj canin Dog Dia K9, coordonat de instructorul A. P.. Copiii au făcut cunoștință cu doi câini de terapie, labradorii Ozzie și Runa, blânzi și toleranți cu bucuria gălăgioasă și molipsitoare. Varg, un câine lup, le-a demonstrat ce înseamnă disciplina și loialitatea față de stăpân, iar Puștiul, cel mai tinerel și jucăuș dog german, i-a încântat cu spiritul lui ludic.
Miercuri, elevii claselor a V-a A și B și a VIII-a A și B au vizitat Mănăstirea Cernica, Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Istorie, Biserica Zlătari și Grădina zoologică din București, unde s-au cuminecat cu credință, drag de artă și de istorie, și admirația unor animale exotice și maiestuoase.
În sala de clasă, elevii claselor a VII-a A și B se așteptau la activități specifice de Halloween, dar au avut o surpriză când doamnele profesor le-au propus să vorbească despre ei și între ei, să lucreze în echipă și să se și distreze între timp. Și toate acestea, fără telefon! E drept că atunci când încerci să pescuiești mere cu gura, să joci telefonul fără fir și trenulețul, e mai greu să urmărești și rețelele de socializare…
Pentru elevii claselor a VI-a B și a VIII-a A, Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța a fost gazdă câteva ore, timp în care demonstrația de instrucție de front a clasei a XI-a și simularea unei traversări a strâmtorii Bosfor în condiții meteo nefavorabile le-a oferit un crâmpei din viața de militar de carieră și poate le-a strecurat în minte gândul „Poate că aș putea face asta și eu…”
Joi a fost cea mai „altfel” zi din săptămână, Ziua pijamalelor. Elevi și profesori deopotrivă s-au echipat cu pijamale și au desfășurat activități dintre cele mai diverse. Inițiativa a plecat de la Consiliul elevilor, reprezentat de R. T. (președinte), A. C. (vicepreședinte), N. A. (avocatul elevilor) și V. D. (secretar), hotărâte să transforme școala pentru o zi într-un loc de joacă. Ideea lor a ajuns până la urechile reporterilor de la Observatorul Antenei 3 care ne-au făcut o vizită pentru a se convinge cu ochii lor. Interviul luat inițiatoarelor stă mărturie pentru bogata cultură instituțională pe care dorim să o dezvoltăm în școală și inteligența emoțională cu care sperăm să ne trimitem copiii mai departe la licee și colegii, pregătiți pentru viață.
Ziua de vineri a stat sub auspiciile sportului. Soarele blând de toamnă a zâmbit îngăduitor copiilor care au desfășurat activități sportive în curtea școlii, întrecându-se fericiți și liberi, cu obrajii îmbujorați, în spirit de echipă și de fair play. Jocurile copilăriei, concursul de Master Chef, concursul de cultură generală și întrecerile la bowling au înlocuit pentru o zi orele de matematică, limba română, biologie, geografie, fizică…
Devenim din ce în ce mai „altfel” în fiecare zi, săptămână, lună, an până ce vom învăța că educația non-formală ar trebui echilibrată cu educația formală pentru a veni în întâmpinarea nevoilor copiilor noștri.