Mica Unire, la bibliotecă

„Români, Unirea este îndeplinită. Naționalitatea Română este întemeiată…
Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie.
Vă iubiți Patria, veți ști a o întări. Să trăiască România!”
(Alexandru Ioan Cuza)

            Cărți, oameni, fapte… Biblioteca școlii Jean Bart este locul în care ne adunăm cu plăcere pentru a citi, pentru a descoperi cărți, autori, personalități de marcă ale țării noastre. Anul acesta, când se împlinesc 161 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească, Mica Unire a pornit de la… bibliotecă.

Elevii clasei a IV-a A, îndrumați de doamna învățătoare Ion Florentina și bibliotecar Caba Ramona, „au dat carte cu carte” și l-au descoperit pe Cuza, parcurgând pasaje din volumele regăsite în biblioteca școlii.

Nu putem vorbi despre Mica Unire fără a pomeni de domnitorul Cuza. Alexandru Ioan Cuza a fost conducătorul vizionar, ambițios, cinstit și iubitor de Patrie ce își leagă numele de unul dintre cele mai importante evenimente din istoria modernă a României.   

Cunoștințele copiilor cu privire la Mica Unire au fost testate și prin joc. Împărțiți pe echipe, cei mici au completat fișe colorate în nuanțele steagului românesc, cu date și evenimente marcante din a doua jumătate a secolului XIX. Elevul Bârlă Andrei-Florian a realizat un rebus folosind cunoștințele dobândite și și-a îndemnat colegii să-i găsească rezolvarea.

De la bibliotecă, ajungem la sala de clasă, unde cei mari s-au prins în hora micii uniri. Coordonați de prof. Lungu Ioan-Cosmin și prof. Burciu Alina-Diana, elevii clasei a VI-a B au participat, alături de dirigintă, prof. Zaharia Elidia-Carmen, prof. Momciu Mariana și prof. Cosma Andreea, la o dezbatere a marelui eveniment celebrat pe 24 ianuarie. Nelipsite au fost și cântecele, și poeziile patrotice, toate recitate atât de frumos, în dulcele grai al copiilor noștri.

Iubit și respectat de popor, A.I. Cuza a devenit erou de legendă, inspirând numeroși compatrioți.  Prietenul său din copilărie, Vasile Alecsandri, i-a dedicat o frumoasă poezie:

Cuza Vodă

Văzutu-te-am în pace suind scara mărirei

Și-n pace luănd calea augusta-a nemurirei,

O! scump amic, domn mare, o! nume cu splendoare

Sădit pe miriarde de libere ogoare!

 

O clipă apărut-ai în planul veciniciei

 Și vecinice mari fapte lăsat-ai României,

Nălțând din părăsire antica-i demnitate

Prin magica Unire și sacra Libertate…

 

Acum te odihnește gustând eterna pace

În taina măiestoasă a morții care tace,

Lăsând o lume-ntreagă la tine să gândească

Ș-a ta legendă, Cuza! Cu fală s-o rostească…

CONSILIER IMAGINE,

Prof.  Alexandra Andreea ILIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>