„Nu știm alții cum sunt”, dar pentru noi, fiecare început de martie înseamnă reîntoarcerea la copilărie. Cu gândul la casa părintească, la jocuri și povestiri, „parcă ne saltă și acum inima de bucurie!”
1 martie ne dăruia în anul 1837 cel mai îndrăgit și neprețuit mărțișor al literaturii române: povestitorul celor mai frumoase „Amintiri din copilărie”, „Împăratul poveștilor”, marele scriitor Ion Creangă.
Nu există copilărie fără poveștile crengiene. Astfel, de 1 martie 2021, la 184 de ani de la nașterea celui care ne mângâie dorul de copilărie, elevii clasei a 4-a B, de la Școala Gimnazială Nr. 18 „Jean Bart” Constanța, au pătruns în minunata lume a poveștilor lui Creangă.
Într-o atmosferă specific humuleșteană, desprinsă parcă din lumea satului, cele mai celebre personaje din poveștile lui Creangă au prins viață. Nică, Smărăndița popii, Păcală, „Fata babei și fata moșului”, „Ursul păcălit de vulpe”, și câte și mai câte personaje au adus lumea copilăriei în ograda lui Jean Bart.
Activitatea „Personaje de poveste, din operele lui Creangă alese” a fost pusă la cale de doamna bibliotecar Caba Ramona-Ștefania, în colaborare cu doamna învățătoare Nicolae Cornelia. „Să-l cunoaștem pe Creangă!”, și-au spus mai întâi micuții. Apoi, și-au dezlegat sacul cu povești și, costumați precum personajele, au pus în scenă fragmente din cele mai frumoase opere.
Copiii sunt poveștile noastre cele mai frumoase! Iar povestea de astăzi nu o putem încheia fără să ne întoarcem în Humulești, mai aproape de satul românesc, mai aproape de copilărie, de „Amintiri”: „Cât pe ce să pună mâna pe mine! Și eu fuga, și ea fuga, și eu fuga, și ea fuga …” (Sandu Cosmin – 4 A – dând glas lui Nică a lui Ștefan a Petrei și purtându-ne prin Amintirile năstrușnicului povestitor moldovean).
CONSILIER IMAGINE,
Prof. Alexandra Andreea ILIE