Hristos a înviat!

„Toate sărbătorile bisericeşti ar fi lipsite de sens dacă n-ar exista Sf. Paşti. Dacă Hristos n-ar fi înviat, celelalte evenimente evanghelice ar putea fi privite doar în context istoric şi alt preţ, decât moral şi cultural, n-ar fi avut. Noi spunem că fiecare sărbătoare creştinească aparţine veşniciei, deoarece duhovniceşte o umple Paştile. Veşnicia e prezentă în vremea noastră şi noi devenim coparticipanţi reali la această sărbătoare. ” Părintele Alexie Uminski

Vă invităm să citiți articolul despre „Sărbătorile Pascale în obiceiurile populare dobrogene. Tehnica de încondeiare a ouălor” publicat pe https://focuspress.ro/  și scris de Mihaela GIUGLEA. Articolul este redat mai jos.

Sărbătorile Pascale în obiceiurile populare dobrogene. Tehnica de încondeiare a ouălor

Oul are o bogată simbolistică în obiceiurile multor popoare. Obiceiul încondeierii ouălor este un obicei milenar pe teritoriul țării noastre și a dobândit o nouă semnificație o dată cu răspândirea Creștinismului. Oul este simbolul vieții dar și al morții, el simbolizează viața care răsare din el, dar și triumful vieții asupra morții când este spart la sărbătoarea mare a Învierii Domnului. La Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin, Constanţa  a avut loc o șezătoare coordonată de profesor dr. Mariana Momciu de la Școala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart”

Simbolul culorilor folosite la ouăle încondeiate sunt: albul, care este simbol al purității, roșul semnifică viața (culoarea sângelui), albastrul este culoarea cerului și a apei, iar negrul reprezintă fertilitatea, galbenul reprezintă lumina soarelui și aurul, însă liniile pictate pe ouă simbolizează eternitatea. Ouăle se vopseau în culori vegetale. Culorile vegetale sunt preparate după rețete străvechi, care au la bază o mare varietate de procedee și tehnici, astfel: culoarea roșie se obține din coaja de măr dulce, frunze și flori de măr dulce, flori de sovârf, coajă de maceș etc. Albastrul se obține din flori de viorele, galben se obține din coji de ceapă, coaja de lemn pădureț, coaja de lemnul câinelui, iar verdele poate fi obținut din frunze de nuc, floarea-soarelui. Culoarea negru se poate obține din coaja verde a nucilor.

Tehnica încondeierii ouălor: se spală cu grijă coaja și se șterge cu oțet, degresarea fiind necesară pentru prinderea uniformă a vopselei. Apoi se golesc de conținut, se execută desene tradiționale pe coaja oului cu ceară topită, apoi se introduc în vopsea de culoare galbenă, roșie, albastră, verde sau neagră, succesiv în această ordine. Unealta folosită pentru desenat sau încondeiat se numește chișița / condei și este un bețișor de lemn ce are fixată la unul din capete o pâlnie minusculă confecționată din alamă, prin care este petrecut un fir de păr de porc și cu ea se desenează pe ou. La sfarșit oul se încălzește puțin și, cu ajutorul unei cârpe, se îndepărtează straturile de ceară, punându-se în evidență desenul.

„Eu practic împreună cu elevii acest meșteșug popular de 24 de ani. Aproximativ zece elevi au încondeiat ouă și au participat la șezătoare, așa cum se obișnuia la sate în zilele de sărbătoare: oamenii jucau și cântau melodii populare specifice zonei lor. Acest proiect se bazează pe activități culturale realizate cu elevii, începând cu luna noiembrie 2022. Scopul proiectului este dezvoltarea abilităților de descoperire, păstrare și transmitere generațiilor viitoare a obiceiurilor, tradițiilor, datinilor și meșteșugurilor populare românești și ale altor etnii din spațiul dobrogean”, a precizat profesorul Mariana Momciu.

Mihaela GIUGLEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>