FrancoFête, la Școala lui Jean Bart !

20 martie: Ziua Internațională a Francofoniei și Ziua Internațională a Fericirii.

Nimic nu este întâmplător, spune o lege magică a universului. Sau poate că este, până la urmă, nu avem de unde ști. Dar ce minunată coincidență ca aceeași dată a Francofoniei să fie aleasă ca sărbătoare a fericirii mondiale! Am îndrăzni să spunem chiar că franceza, această fascinantă limbă străină care ne unește și ne îmbogățește, devine cel mai frumos sinonim al fericirii.  

Într-o școală apropiată, prin numele ei, de limba și cultura franceză, francofonia reprezintă o adevărată stare de spirit, un simbol al unității în diversitate. Povestim astăzi despre „FrancoFête” – un spectacol dedicat artei francofone, realizat de elevii lui Jean Bart, îndrumați de doamnele profesor Alina – Diana Burciu (prof. Educație Muzicală) și madame Alexandra – Andreea Ilie (prof. Limba Franceză).  

Fericirea și emoția au vorbit în limba franceză, iar corul școlii „Unison Kids” – format din elevi ai claselor a 5-a B și a 8-a B –  a însuflețit școala cu zâmbete  și melodii ce fac din limba franceză – limba iubirii. Reuniți în biblioteca școlii, copiii noștri talentați au avut parte de o experiență „enrichissante”, cum ar spune francezii. În acorduri de chitară, s-au lăsat captivați de așa-numita „joie de vivre” a francezilor (bucuria de a trăi), și au dat glas cântecelor preferate: „Je t’aime”; „Dernière danse”, sau „On écrit sur les murs”.

Mai mult decât atât, pornind de la versurile cântecului „On écrit sur les murs”, elevii clasei a 5-a B și-au scris fericirea și forța visurilor prin mesaje de pace și speranță, recreând propriul perete al fericirii. „Le mur du bonheur”, realizat de micuții JeanBartieni, colorează, de astăzi, pereții școlii Jean Bart. Versul „La paix commence par un sourire” („Pacea începe cu un surâs”) devine laitmotivul zilelor noastre, dar și al activității „FrancoFête”, o zi în care limba franceză își afirmă valori precum diversitatea și solidaritatea.  

„On écrit sur les murs”, este un cântec primit mereu cu mult drag de orice JeanBartian, și nu doar pentru că este fredonat la toate zilele școlii, ci pentru că reflectă atât de bine spiritul viu al acestei școli:

 

În Școala Jean Bart, cântăm și zâmbim, pictăm pereții sau desenăm pe asfalt, colorăm curtea și sufletul fiecărui copil!

 

Bonne Fête de la Francophonie, chers amis francophones! 


CONSILIER IMAGINE,

Prof.  Alexandra Andreea ILIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>