Ei sunt Urmașii Marii Uniri!

„Strălucitoare este ziua zilelor, când după atâta suferinţă şi aşa de multe jertfe, suntem pentru totdeauna cu toţii laolaltă, înfăptuind astfel visul de veacuri, visul de aur al românilor”. (Regina Maria, cu ocazia proclamării Marii Uniri)

1 Decembrie 1918  rămâne cea mai măreață zi din istoria neamului românesc, o pagină de glorie a unității și identității noastre.

La Școala  Gimnazială Nr. 18 „Jean Bart” Constanța, ziua Marii Uniri ne-a strâns pe toți laolaltă, pentru a ne aminti de curajul celor care, cu un secol în urmă, împărțeau același vis, același suflet românesc. Demni urmași ai generației care, prin luptă și sacrificiu, a înfăptuit România Mare, elevii noștri s-au pregătit de sărbătoare și, de la mic la mare, au organizat diverse activități în cinstea marelui eveniment.

Cu drapelul pe brațe și cu mândrie de neam, micii românași ai ciclului primar au dat „mână cu mână” într-o „Mare Horă a Unirii”, care s-a „încins” vineri, în ajun de sărbătoare, chiar în curtea școlii.

În aceeași zi, „licuricii din vii” de la Grădinița Nr. 37 au vizitat Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța. Români mici, dar cu inimi mari, prichindeii s-au îmbrăcat în costumul popular, au cântat și s-au prins într-o horă românească plină de voioșie și bucurie. 

Din seria de evenimente dedicate zilei de 1 decembrie amintim și activitățile din cadrul bibiliotecii. Sub îndrumarea bibliotecarului școlii, doamna Caba Ramona, elevii clasei a V-a B au îmbogățit biblioteca Jean Bart cu un calendar: „12 români care au schimbat lumea”. Elevii au confecționat și personalizat 12 file de calendar, ilustrate cu imagini și scurte prezentări ale unor personalități marcante ale culturii românești. Dincolo de conținutul special al calendarului, acesta este și o poveste frumoasă spusă în preajma Marii Uniri, este un dialog între generații.

Putem privi cu încredere spre viitor, așa cum ne îndemna Regele Ferdinand în Ziua Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. O lecție pe care o predăm negreșit, an de an, copiilor noștri, este mândria de a fi român. Căci ei sunt cei ce duc România mai departe!

La mulți ani, dragi români

CONSILIER IMAGINE,

Prof.  Alexandra Andreea ILIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>