Când grădinița ta devine o minunată insulă de lectură și natură, un spațiu prietenos, plin de culoare și povești, în care poți descifra tainele cărților, cum să nu te dezvolți frumos și armonios? Licuricii din Vii de la Grădinița Nr. 37 (structură a Școlii Gimnaziale Nr. 18 „Jean Bart” Constanța) ne învață că nu există vârstă prea mică pentru lectură. Unde sunt cărți, este și viață! Iar noi avem convingerea că învățarea cu bucurie se poate forma de la o vârstă fragedă.
Proiectul „Citește-mi 100 de povești” a fost o mare provocare atât pentru micuții preșcolari cât și pentru doamnele educatoare, căci cu fiecare activitate organizată, sala de clasă devenea un tărâm de poveste din care cei mici nu mai doreau să plece. Pentru început, și-au creat o mică insulă de lectură în clasă, un colțișor de liniște în care cei mici se adâncesc în lectură, spre o lume nouă, spre aventură și imaginație.
Ce poate fi mai frumos decât să înveți prin joc? Copii, părinți, dar și bunici, s-au alăturat unui atelier menit să îi familiarizeze pe prichindei cu formele literelor scrise, cu sunetele limbajului. Prin imagine și joc, au descoperit și „Albinuțele” povestea „Ursule brun, ursule brun, tu ce vezi?”, pusă în scenă de doamna director, în cadrul unei activități ce le-a adus multe zâmbete și bună dispoziție, căci micuții au devenit chiar ei actori în actul citirii.
Activitatea organizată în grădiniță – „O carte de la mine, cu drag pentru tine!” – a adus, de asemenea, bucurie și curiozitate pe chipurile micuților. În această zi dedicată cărților, s-a organizat un schimb de cărți între cei mici și, mai mult decât atât, aceștia au luat parte la cea mai fascinantă călătorie în lumea poveștilor. Cu ajutorul „baghetei magice”, doamnele educatoare, costumate în personaje din povești, au citit copiilor de la altă grupă din grădiniță o poveste aleasă de ei.
Însă povestea proiectului nu se încheie aici! Cu bucurie, anunțăm că micuții preșcolari sunt fericiții câștigători ai unui raft plin cu povești ce așteaptă să fie explorate.
Prin fiecare proiect „altfel” organizat în școala noastră cu nume de scriitor, un lucru devine tot mai limpede:
„O carte, un stilou, un copil și un profesor pot schimba lumea!” (Malala Yousafzay, cea mai tânără laureată a premiului Nobel)
CONSILIER IMAGINE,
Prof. Alexandra Andreea ILIE