Scriitori și jurnaliști în devenire, elevii lui Jean Bart au trăit din plin experiența de ziariști culturali sau reporteri de televiziune, participând la o nouă etapă din cadrul Proiectului „Întâlnindu-mi visul!”. Timp de o oră, au intrat în contact cu „bucătăria” internă a unui ziar sau a unui studio de televiziune, și au ajuns să dea „probe” pentru prezentator de știri sau să acorde primul lor interviu. Urmați-ne în culisele acestui eveniment inedit…
Ne-am bucurat să le vedem încântarea și uimirea la descoperirea secretelor din spatele meseriei de jurnalist din presa scrisă. Având un „deosebit respect pentru munca profesorilor”, Simona Anghel este astăzi redactor pe domeniul educație-cultură al ziarului „Cuget Liber”, dar și-a croit un drum în această branșă acum mai bine de 30 de ani, la terminarea liceului.
Simona a răspuns invitației lansate de elevii clasei a 4-a A (prof. înv. primar Alina Ivașcu-Keusch), și le-a vorbit despre satisfacțiile și provocările acestei frumoase meserii. Cu o mulțime de curiozități despre presă sau despre calitățile și atribuțiile unui redactor, micuții s-au dovedit a fi foarte deschiși, dezinvolți și inventivi. Privindu-i și ascultându-i, avem convingerea că presa de mâine este pe mâini bune…
„Când începi să scrii, te simți privilegiat că poți să faci această meserie, că ai libertatea de a vorbi cu și despre oameni, despre viețile lor”, mărturisea Simona, copiilor, provocându-i apoi să joace rolul de intervievat. Astfel, le-a înmânat reportofonul și, rând pe rând, au înregistrat impresii despre școala online. Mulțumim, Simona Anghel, pentru întâlnirea elevilor noștri cu un om pentru care jurnalismul înseamnă, înainte de orice, dăruire și profesionalism!
„Îmi plac oamenii care au început de jos, care chiar au ce povesti și reprezintă o adevărată lecție de viață”, spunea Alexandra Bulz Panait (reporter Antena 3 Constanța, fondator Școala micilor vedete), în cadrul întâlnirii cu elevii clasei a 3-a A (prof. înv. primar Florentina Marin). Nimic mai frumos și mai firesc, având în vedere că ea însăși reprezintă, în ochii celor mici, un model demn de admirație și de urmat.
La o vârstă la care abia încep să își clădească oarecum viitorul, micuții JeanBartieni s-au dovedit nu doar entuziaști, dar și extrem de interesați de luminile și camerele unui platou de televiziune, dornici să afle despre emoțiile din timpul unei emisiuni în direct. Au aflat cât de important este să muncești și să înveți în același timp, să fii curajos și mereu atent. La rândul lor, copiii au vorbit despre meseriile pe care doresc să le îmbrățișeze când vor mai crește.
Cel mai așteptat moment a fost cel în care au descoperit lumea știrilor, experimentând citirea pe un prompter și exersându-și intonația și dicția. „Eu cred că meseria de reporter este una tare provocatoare!”, ne-a încântat un micuț cu sinceritatea lui, la finalul unei experiențe unice. Mulțumim, Alexandra Bulz Panait!
Ilknur Pintilie (jurnalist; de 18 ani, corespondent Pro TV), a oferit elevilor clasei a 4-a B (prof. înv. primar Dorița Ștefănescu), oportunitatea de a afla ce înseamnă să fii om de presă și cum se face carieră de succes în televiziune. Însă, mai presus de toate, copiii noștri au învățat că jurnalismul nu este doar o simplă meserie, ci reprezintă o viață. Pentru că nicio zi nu arată ca cealaltă în viața unui jurnalist.
„Nivelul tău este cel mai bun atât timp cât tu evoluezi și vrei mai mult de la tine!” (Ilknur Pintilie).
Mulțumim, Ilknur Pintilie, pentru vorbele încurajatoare, care au atins sufletul micuților noștri! Cu siguranță, în mintea lor, va rămâne multă vreme întâlnirea cu un model de viață, un om pentru care jurnalismul înseamnă o cale de a-i ajuta pe oameni: „Un jurnalist este împlinit atunci când știrea sa folosește celor din jur.”
Momentul în care Ilknur povestea cum și-a descoperit meseria prin intermediul revistei liceului, în cadrul căreia publica materiale, a fost cel în care am simțit, cu o firească mândrie, cum „Întâlnindu-mi visul” devine mai mult decât un frumos proiect. Într-o școală în care cultivăm elevilor bucuria de a scrie, prin povești și copii ce reprezintă suflul revistei „Țărm de Mare”, avem convingerea că mari artiști se vor ridica de pe băncile școlii noastre cu nume de scriitor, pregătiți pentru schimbul de mâine al jurnalismului, pregătiți pentru viață!
Dragi elevi, „Indiferent de meseria pe care o alegeți, să o faceți cu dăruire!” (Alexandra Bulz Panait)
CONSILIER IMAGINE,
Prof. Alexandra Andreea ILIE